Eliminarea plafoanelor pentru medicamente ar putea crea o criza fara precedent

(Michael Bradley / Getty Images)
Epoch Times România
02.10.2008

Eliminarea plafoanelor din farmacii pentru eliberarea medicamentelor ar putea crea o criza fara precedent, intrucat cererile se vor dubla sau chiar tripla, apreciaza farmacistii si distribuitorii de medicamente.

"Avem contracte cu sume fixe pana la sfarsitul trimestrului patru. Acum nu ajung medicamentele, asa plafonate, cum sa ajunga fara plafoane? Cine da bani pentru medicamente la liber? Ar fi fost normal sa mute plafonul de la farmacist - aici a fost o greseala cand a fost pus - la medic, intrucat el este prescriptorul retetei. Dar fara plafon este o greseala. Plafonul la medic era real", a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Clara Popescu.

Aceasta a mai spus ca farmacistii nu au mai primit, din iunie, banii cheltuiti pentru medicatia oncologica si diabetica. "Vreau sa stiu de unde vor fi bani pentru toate medicamentele sau vom fi obligati sa aducem bani de acasa, cum am patit de multe ori? Cred ca va fi un haos fara precedent", a adaugat farmacista.

La fel de nemultumiti sunt si distribuitorii de medicamente care ameninta cu oprirea livrarilor intr-o saptamana.

"Scoaterea plafoanelor este imposibil de suportat. Va fi o criza fara precedent. Cererea de medicamente se va dubla sau chiar tripla. Nici macar ceea ce este acum neplafonat nu asigura consumul", a declarat presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente, Viorel Vasile.

Guvernul a decis, miercuri, eliminarea plafoanelor din farmacii pentru eliberarea medicamentelor compensate, incepand cu 1 octombrie, a anuntat, la Palatul Victoria, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

El a sustinut ca eliminarea plafoanelor nu este o masura electorala, deoarece a fost anuntata inca din luna mai, urmand sa fie introdusa atunci cand sistemul este pregatit.

"Acum sistemul este pregatit", a spus Nicolaescu.

El a precizat ca primele retete vor fi decontate incepand cu 15 ianuarie 2009, astfel ca desfiintarea plafoanelor nu va afecta bugetul pe 2008, fondurile necesare acestei masuri, care presupune o majorare de circa 3 la suta a sumelor alocate cu aceasta destinatie, urmand sa fie asigurate prin bugetul pe anul viitor.

Ministrul a asigurat ca nu vor exista probleme de finantare si s-a declarat surprins de faptul ca unii dintre farmacisti, care cunosc sistemul de decontare, "alarmeaza populatia ca nu vor mai exista fonduri".

El a aratat de altfel ca, pana in prezent, doar 3 la suta dintre retetele prescrise au ramas neonorate.

Potrivit lui Nicolaescu, contractele incheiate intre casele de sanatate si farmacii vor fi modificate astfel incat sa nu mai prevada sume fixe pentru decontarea acestor medicamente.

Eliminarea plafoanelor din farmacii la eliberarea medicamentelor compensate a fost anuntata de Nicolaescu la finalul sedintei de luni a BPC din PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor