Elicopterele Puma ale Marii Britanii ar putea fi modernizate în România
Autorităţile britanice ezită să acorde României un contract în valoare de 400 de milioane de lire sterline pentru modernizarea elicopterelor Puma aflate în dotarea Royal Air Force, de teamă să nu dea naştere la critici din partea votanţilor, într-o perioadă de creştere a ratei şomajului în Marea Britanie, informează un articol publicat marţi în cotidianul The Times.
Citând o serie de înalţi oficiali militari britanici, The Times susţine că lucrările de modernizare a celor 33 de elicoptere de transport Puma, aflate în dotarea Royal Air Force, ar urma să fie efectuate în România de societatea Eurocopter, însă parlamentarii laburişti se tem de reacţia alegătorilor.
Guvernul de la Londra înclină să acorde acest contract, a cărui valoare este între 250 şi 400 de milioane de lire sterline, firmei AgustaWestland, care ar urma să modernizeze elicopterele Sea Kings aflate în dotarea Royal Navy la uzina de la Yeovil, creând astfel mai multe sute de locuri de muncă.
Cu toate acestea, Forţele armate britanice preferă elicopterele Puma, deoarece sunt mai potrivite pentru clima uscată din Afganistan.
"Decizia cu privire la elicopterele Puma este una în întregime politică. Avem nevoie de aceste elicoptere, însă, din punct de vedere politic, nu este acceptabil că acest contract să fie acordat României", a declarat un înalt oficial militar bitanic.
O altă sursă a declarat că miniştrii britanici au respins de două ori solicitările referitoare la modernizarea elicopterelor Puma. Un purtător de cuvânt din cadrul Ministerului britanic al Apărării (MoD) a confirmat faptul că programul vizând modernizarea elicopterelor Puma nu a fost încă aprobat, dar a refuzat să precizeze motivul.
Forţele armate britanice s-au plâns, în repetate rânduri, de lipsa de elicoptere de transport în Afganistan, iar Guvernul de la Londra a luat în considerare chiar închirierea unor vechi elicoptere sovietice pentru a acoperi necesarul.
Sindicatul Amicus s-a întâlnit cu ministrul Apărării pentru a cere ca lucrările de modernizare să fie făcute în Marea Britanie.
"În opinia noastră, este mai bine să modernizăm elicopterele Sea Kings, deoarece ar fi mai mult de lucru în Marea Britanie. Acest contract ar permite Westland să creeze noi locuri de muncă, iar Rolls-Royce, care face motoarele, ar profita şi ea", a declarat liderul sindicatului Amicus, Bernie Hamilton.
Potrivit The Times, ministrul britanic al Economiei, lord Peter Mandelson, înclină spre oferta Eurocopter, preferând să modernizeze elicopterele Puma, chiar dacă acest lucru ar însemna ca modernizarea acestora să fie făcută în România, deoarece crede că, în acest fel, Marea Britanie va primi noi contracte de muncă din partea Airbus, compania de avioane deţinută de acelaşi consorţiu ca şi Eurocopter.
Elicopterele de transport Puma au fost construite de firma franceză Aerospatiale, în anii 1960 şi 1970. Societatea Eurocopter, care a luat naştere din Aerospatiale, va asigura modernizarea elicopterelor, dacă va primi contractul.
Intrate în serviciul Royal Air Force, în anul 1971, elicopterele Puma au în prezent 40 de ani de activitate, iar modernizarea le-ar permite să continue să opereze până în 2022.
Eurocopter România, subsidiara locală a Eurocopter Group, a realizat, în 2008, o cifră de afaceri de 32 de milioane euro, obţinând o creştere de 50 la sută faţă de anul 2007.
Din punct de vedere al serviciilor oferite, Eurocopter România a dezvoltat competenţe şi expertiză de lucru în special pentru elicopterele din familiile Puma şi Super Puma, Dauphin, precum şi pentru cel mai vândut elicopter al companiei, EC135. În 2008, Eurocopter România a livrat opt aeronave noi şi a furnizat servicii de mentenanţă pentru 12 elicoptere.
Eurocopter România are peste 100 de angajaţi, urmând să facă noi angajări în 2009, pentru a-şi susţine dezvoltarea activităţilor viitoare.
Datorită structurii acţionariatului, în care Eurocopter Group deţine 51 la sută şi compania română IAR Braşov are o pondere de 49 la sută, Eurocopter România colaborează pentru aproape orice activitate desfăşurată cu IAR Braşov, subcontractând numeroase servicii către compania română.