Elena Udrea spune că în septembrie va merge să viziteze Roşia Montană

Deputatul PDL, Elena Udrea.
Deputatul PDL, Elena Udrea. (www.gov.ro)

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat miercuri că în luna septembrie, cel mai probabil, va merge să viziteze zona de la Roşia Montană unde ar urma să fie construită cea mai modernă mină de aur din ţară.

"După ce voi merge acolo şi voi vedea situaţia, vă voi putea spune are este viziunea mea legată de dezvoltarea turismului în zonă", a precizat Elena Udrea, întrebată care este opinia sa despre proiectul miniser de la Roşia Montană.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi primarul Sectorului 2 din Bucureşti, Neculai Onţanu, au semnat miercuri documentele pentru finanţarea din fonduri europene în valoare totală de 58,65 milioane lei în vederea reabilitării şi modernizării Colegiului Naţional Iulia Haşdeu şi a liceului C.A. Rosetti. Proiectele se vor realiza prin Programul Operaţional Regional (POR), Axa prioritară 3.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că proiectul de la Roşia Montana a fost blocat din cauza laşităţii politicienilor în general şi miniştrilor în special şi că el nu este adeptul compromisurilor pentru a fi "mângâiat pe creştet" de ONG-uri sau televiziuni.

Şeful statului crede că ar trebui renegociat contractul dintre stat şi compania Roşia Montană Gold Corporation (RMCG) şi a sugerat că autorităţile au la dispoziţie alte pârghii dacă acest lucru nu se va face. " El este obligatoriu de renegociat, dar nu este problema mea. Cred că trebuie renegociat. Dacă nu, statul are alte pârghii. Să fiţi siguri de asta. Că redevenţa e în lege, nu e în contract", a explicat el.

De asemenea, Jonathan Henry, directorul executiv al companiei Gabriel Resources, care este acţionarul majoritar al SC Roşia Montană Gold Corporation SA (RMGC), a declarat că speră să obţină avizul de mediu pentru proiectul minier din Munţii Apuseni până la sfârşitul acestui an, relatează The Globe and Mail.

"Sunt optimist într-un mod rezervat. Dacă guvernul român nu ar fi dorit acest proiect, am fi aflat până acum", a spus Jonathan Henry. De asemenea, acesta a precizat că se aşteaptă ca lucrările să înceapă în 12-18 luni după ce compania ar primi rezultatul raportului privind impactul asupra mediului, aflat în prezent în analiză la Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Investiţia de un miliard de dolari în acest proiect ar transforma Roşia Montană în una din cele mai mari mine de aur din lume, scrie publicaţia canadiană The Globe and Mail.

"Recentele declaraţii ale unor lideri politici români sugerează că aceştia vor să arate ţării că pot negocia mai bine termenii afacerii, mai ales de când au fost impuse măsuri de austeritate în economie. Anticipăm că vom merge la negocieri", a adăugat şeful Gabriel Resources.

Comitetul de Analiză Tehnică, aflat sub coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, a reluat în septembrie anul trecut procedura de analiză a raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul minier Roşia Montană. Directorul general al RMGC, Dragoş Tănase, spunea că reluarea procesului de analiză a documentaţiei privind evaluarea impactului asupra mediului este un pas important în dezvoltarea Proiectului Roşia Montană.

Procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Roşia Montană începuse în decembrie 2004, iar în iulie 2006, SC Roşia Montană Gold Corporation SA a depus Raportul la studiul de evaluare a impactului. În septembrie 2007, certificatul de urbanism depus de investitor a fost suspendat în instanţă, iar procedura de evaluare a impactului asupra mediului a fost stopată din acest motiv. Procedura a fost reluată după ce, în luna mai 2010, RMGC a depus un nou certificat de urbanism.

SC Roşia Montană Gold Corporation SA (RMGC), care deţine licenţa minieră pentru exploatarea acestui zăcământ, este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva, cu 19,31 %, Gabriel Resources (cu 80,46%) şi alţi acţionari minoritari, cu 0,23%. RMGC urmează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană. Conform estimărilor RMGC, din zonă ar putea fi exploatate în total circa 314 tone de aur şi 1.600 tone argint.

Proiectul minier de la Roşia Montană reprezintă o propunere de exploatare a aurului şi argintului în localitatea aflată în nord-vestul României. Unul din cele 16 sate care alcătuiesc comuna, cel mai aproape de mina propusă, este satul Roşia Montană, în subsolul căruia se găseşte unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur şi argint din Europa. Conform estimărilor RMGC, din zonă ar putea fi exploatate în total circa 314 tone de aur şi 1.600 tone argint.

RMGC a investit până în prezent aproximativ 500 de milioane dolari în vederea deschiderii unei mine moderne la Roşia Montană. În 1999, după un contract de cooperare de patru ani între statul român şi Gabriel Resources, RMGC a primit licenţa de exploatare pentru acest zăcământ. RoşiaMin SA, o companie deţinută de statul român, a exploatat în zonă până în anul 2006, când a fost închisă.

RMGC estimează totodată că va crea 2.300 de locuri de muncă directe pe parcursul etapei de construcţie şi aproape 800 de locuri de muncă directe în timpul etapei de exploatare. Potrivit reprezentanţilor companiei, proiectul ar putea genera peste 1,8 miliarde dolari pentru statul român (profit din participaţia de aproape 20% a statului român, dar şi din taxe şi impozite directe). De asemenea, alte 2,4 miliarde dolari ar putea fi cheltuiţi în România pe achiziţii, transport etc.

Proiectul de la Roşia Montană presupune exploatarea substanţelor minerale folosind cianurile. Limita maximă la descărcarea în iaz, conform Directivei Europene, este de 10 ppm (părţi de milion). Concentraţia de cianură în cadrul Proiectului Roşia Montană, la descărcarea în iaz, este de 5-7 ppm. Există peste 300 de mine de aur în lume şi 95% din ele extrag aur prin proceduri folosind cianurile. Germania este cel mai mare producător de cianură la nivel mondial, însă doar 13% din producţia de cianuri se foloseşte în industria minieră, restul în industria chimică, alimentară, cosmetică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie