Egiptul, Turcia şi Iranul, optimiste privind Siria
Egiptul, Turcia şi Iranul s-au întâlnit miercuri la Cairo, în afara summitului Organizaţiei Conferinţei Islamice (OCI), într-o reuniune paralelă tripartită, pentru a trata conflictului sirian. Diviziunea lumii islamice privind conflictele în care sunt angajate Siria şi Mali a fost evidentă cu prilejul summitului, care a reunit la Cairo peste 25 de şefi de stat şi de guvern din regiune, notează joi ziarul ABC.
Diferenţele au scos în evidenţă schismele ideologice şi regionale care prelungesc impasul acestor conflicte, mai ales în Siria, cu privire la care totuşi Iranul a adus o notă optimistă, asigurând că există o strângere a poziţiilor. Deşi Siria nu a participat la summitul OCI, de unde a fost suspendată în 2012, a concentrat marea parte a atenţiei participanţilor.
Preşedintele egiptean, Mohamed Mursi, gazdă a evenimentului, a profitat de prezenţa la Cairo a principalului aliat al regimului lui Bashar al Assad, şeful statului iranian, Mahmud Ahmadinejad, pentru a desfăşura o reuniune paralelă tripartită alături de Turcia o altă putere regională care poate influenţa deznodământul unui război care durează deja de doi ani.
Morsi a condiţionat pe de altă parte ameliorarea relaţiilor ţării sale cu Iranul de realizarea unui progres în conflictul sirian, deoarece consideră că Teheranul deţine în mare măsură elementul-cheie pentru a face presiuni în direcţia unei soluţii.
Potrivit presei locale - purtătorul de cuvânt al preşedinţiei egiptene s-a limitat doar să confirme că reuniunea a avut ca temă Siria - puterile sunite din regiune vor ca Iranul să studieze iniţiativa prezentată prin surprindere de liderul Coaliţiei Naţionale Naţionale Siriene, Moaz al-Khatib, care i-ar acorda lui Al Assad o ieşire sigură fără să fie judecat.
Egiptul, alături de Turcia, Qatarul şi Arabia Saudită au sprijinit - ultimele două atât economic cât şi logistic - rebelii împotriva regimului şi vor acum să facă presiuni pentru un sfârşit al regimului care să fie acceptabil pentru aliaţi. Iranienii s-au arătat 'optimişti' cu privire la reuniune şi, potrivit declaraţiilor făcute presei de ministrului persan de externe, Ali Akbar Salehi, 's-a redus breşa de discrepanţe care exista' şi se ajunge la un consens privind punctele de vedere.
Războiul din Mali a fost o altă chestiune spinoasă care a atras atenţia summitului OCI şi care se încheie joi. Intervenţia franceză în această ţară din Sahel pentru a-i combate pe extremiştii islamici, ce ocupaseră peste jumătate din teritoriul ţării, a suscitat o amplă diviziune, între cei care au condamnat atacul, precum Egiptul şi noul său aliat strategic Qatarul, şi cei care i-au primit cu entuziasm pe francezi, majoritatea naţiunilor din Sahel afectate de terorismul islamist.
Anecdota summitului OCI a venit din partea preşedintelui ANP, Mahmud Abbas, care într-un moment de lapsus i-a greşit numele lui Morsi şi s-a referit la el cu apelativul de 'Mohamed Hosni', confundându-l cu cel al predecesorului său destituit, Mubarak.