Egipt: Tonul în noul guvern va fi dat de tehnocraţi
Noul guvern egiptean, format după alegerile prezidenţiale câştigate de islamistul Mohamed Morsi, a depus joi jurământul. Din noul guvern, care urmează să finalizeze trecerea la o administrare civilă, fac parte atât personaje noi, cât şi reprezentanţi ai fostei elite politice, inclusiv eminenţa cenuşie a epocii lui Hosni Mubarak, mareşalul Hussein Tantawi. Guvernul care, contrar pronosticurilor, nu este format într-o proporţie foarte mare din islamişti, trebuie să-i redea Egiptului stabilitatea politică şi să înceapă restabilirea economică a ţării, notează cotidianul rus Kommersant.
Componenţa noului guvern diferă în mod principial de toate guvernele precedente ale epocii lui Mubarak. În schimbul fostelor cabinete de miniştri, loiale în proporţie de sută la sută 'faraonului', a venit un guvern construit pe principiul contraponderilor. Din noul guvern fac parte atât politicieni care până mai recent erau adversari înverşunaţi, cât şi tehnocraţi apartinici, funcţionari ai fostului regim şi opozanţii lor de ieri - islamiştii.
O serie de numiri a constituit pentru mulţi o mare surpriză. Astfel, noul guvern egiptean va fi condus de un politician din planul doi, Hisham Qandil, care în fostul guvern de tranziţie a ocupat funcţia de ministru al integrării şi care iniţial nu era inclus pe lista scurtă a pretendenţilor la funcţia de premier. Cu toate acestea, preşedintele Morsi l-a ales tocmai pe Qandil.
Deja în stadiul de formare a guvernului Hisham Qandil a oferit o nouă surpriză, refuzând să ofere portofolii-cheie membrilor grupării radicale islamiste salafite Al-Nur, care împreună cu Fraţii Musulmani l-au sprijinit pe Mohamed Morsi în alegerile prezidenţiale. După cum a declarat reprezentantul oficial al partidului salafit, Nader Bakka, Al-Nur nu a primit portofoliile miniştrilor industriei, comunicaţiilor şi dezvoltării regionale la care spera. În schimb, partidului i-a fost propus Ministerul pentru Protecţia Mediului, pe care Al-Nur l-a refuzat. 'În timpul formării guvernului nimeni nu s-a consultat cu noi, aşa că nu vom vom face parte din el şi nu vom fi responsabili pentru activitatea lui', a declarat Nader Bakkar.
Un alt moment important îl constituie numirea în funcţia de ministru al apărării a lui Hussein Tantawi, care după revoluţia de anul trecut a venit la conducerea Consiliului Suprem al Forţelor Armate ale ţării. Prezenţa în noul guvern a mareşalului Tantawi, eminenţa cenuşie a regimului Mubarak, este menită să niveleze contradicţiile dintre preşedintele islamist Morsi şi puternicii militari egipteni.
De asemenea, la o 'fină acordare' a fost supus şi Ministerul Afacerilor Interne: în pofida aşteptărilor, noul ministru de interne a devenit nu Mohammed Ibrahim, care a condus acest minister în ultimele opt luni, ci generalul Ahmed Gamaleddine.
Comentând noile numiri, experţii constată că niciunul dintre portofoliile-cheie nu le-a revenit islamiştilor. Fraţii Musulmani s-au mulţumit cu Ministerele Educaţiei şi Construcţiei de Locuinţe, considerate mai puţin importante.
Bursa a reacţionat prima la jurământul depus de noul guvern de la Cairo: principalii indici bursieri au crescut spectaculos, demonstrând o creştere-record. În opinia analiştilor, marele business a văzut în formarea noului cabinet de miniştri egiptean o veste bună: ţara a căpătat o şansă de a traversa drumul de tranziţie spre democraţie fără noi cataclisme.