Egipt: Explozia demografică accentuează tulburările sociale
Egiptul se luptă să ţină sub control o explozie a populaţiei, care a crescut vertiginos în ultimii trei ani, exacerbând multe dintre tensiunile sociale care au condus indirect la revolta din 2011, relatează The Guardian.
Potrivit celor mai recente statistici, numărul de naşteri în Egipt în 2012 a fost cu 560.000 mai mare decât cel din 2010, fiind, de altfel, cea mai mare creştere de doi ani din momentul în care au început să fie înregistrate aceste date. În prezent, Egiptul este pe punctul de a depăşi ţări precum Rusia şi Japonia până în 2050, atunci când statisticienii prezic că populaţia Egiptului va trece de 137,7 de milioane de persoane.
'Este cea mai mare creştere a populaţiei din toată istoria Egiptului', a declarat Magued Osman, directorul Bassera, una dintre cele mai importante firme egiptene care realizează statistici şi fost şef al unui think-tank guvernamental.
Creşterea populaţiei este considerată o bombă cu ceas din punct de vedere social, în condiţiile în care, dacă aceasta nu va fi ţinută sub control, va epuiza resursele naturale, deja afectate, ale ţării, va agrava o piaţă a muncii deja confruntată cu probleme şi va accentua frustrarea socială. În condiţiile în care deja 60 % dintre egipteni au sub 30 de ani, o populaţie care va exploda va reduce şi mai mult oportunităţile, deja limitate, ale tinerilor.
În fiecare an, peste 800.000 de tineri egipteni se alătură pieţei forţei de muncă, unde rata şomajului este deja de 13,4 %. Cu o natalitate necontrolată şi o rată a deceselor în scădere, şomajul este aşteptat să crească mai rapid, ceea ce va conduce în mod inevitabil la mai mari tulburări sociale.
Potrivit experţilor, ţinerea sub control a creşterii populaţiei, care s-a bucurat de un relativ succes în anii '80 şi '90, a început să dispară de pe ordinea de zi în ultimii ani ai guvernării lui Hosni Mubarak şi a fost în mare măsură ignorată în haosul care a urmat după înlăturarea sa în 2011. În plus, după ce conservatorul Mohamed Morsi a fost ales în 2012, neglijenţa a devenit politica oficială, iar administraţia acestuia a declarat public că ţinerea sub control a creşterii populaţiei nu este un motiv de îngrijorare pentru guvern.
Cu toate acestea, potrivit lui Osman, accentul pus pe valorile conservatoare în ultimele decenii este doar o explicaţie pentru explozia demografică din Egipt. Ca urmare a modificării reglementărilor privind locuinţele în anii '90, cuplurilor le-a fost mai uşor să se căsătorească şi să se mute împreună - ceea ce a condus, probabil, la o creştere a sarcinilor. De asemenea, rata scăzută de angajare a femeilor poate conduce la o mai mare concentrare pe maternitate. Mai recent, haosul administrativ care a urmat revoltei din 2011 a dus la o scădere a programelor de sensibilizare în ceea ce priveşte contracepţia, în condiţiile în care, în prezent, aproximativ 65 % dintre femeile egiptene folosesc un mijloc de contracepţie.