Egipt: Avalanşă de „da” pentru noua Constituţie

Egipt, referendum constituţional, ianuarie 2014 (KHALED DESOUKI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
16.01.2014

Autorităţile din Port Said au anunţat astăzi, joi 16 ianuarie, primele date oficiale dintr-un guvernorat, cu privire la votul în cadrul referendumului constituţional din Egipt, formalizând evidenta avalanşă de „da”. Prezenţa la urne în această regiune a fost de 51% iar voturile de „da” pentru noua Constituţie, dorită de actuala guvernare şi de armată, au atins cota de 98,5% (233.796 de voturi). În timp ce „împotrivă” au votat doar 3.387 de persoane.

Prezenţa la vot foarte mare, de aproape 50% cu o avalanşă de „da”, situată undeva între 95 şi 98% dintre voturi - acestea erau previziunile raportate de mass-media egipteană referitoare la referendumul constituţional din Egipt, la scurt timp după închiderea secţiilor de votare. Televiziunea de stat egipteană transmite în direct numărarea voturilor pentru noua constituţie dar rezultatele oficiale nu se vor cunoaşte mai devreme de două sau trei zile. Dar cu siguranţă aceasta este o victorie mare pentru Generalul Abdel Fatah Sisi, vice-premier şi ministru al Apărării şi şef al Forţelor Armate egiptene.

În faţa secţiilor de votare, care au fost deja închise, sunt prezente sute de persoane, suporteri guvernamentali care scandează sloganuri în favoarea noului om puternic al ţării. În alegerile din decembrie 2012, prezenţa la urne a fost de numai 33%, în schimb acum se vorbeşte despre un număr de peste 50% din populaţie.

Între timp, opoziţia continuă să-şi exprime nemulţumirea chiar dacă nu au existat accidente majore. Cu toate acestea, cel puţin 78 de susţinători ai Frăţiei Musulmane din Egipt au fost arestaţi în baza acuzaţiilor de incitare la violenţă şi proteste pentru a împiedica desfăşurarea referendumului constituţional.

Conform celor raportate de către Ministerul de Interne, cele 78 de persoane arestate în cursul celei de-a doua zi a referendumului se adaugă la cele 249 arestate marţi, în prima dintre cele două zile de vot, care includ şi patru cetăţeni sirieni. Au fost înregistrate aproximativ 9 victime. Cel mai mare număr de arestări, 52, au fost făcute în provincia de sud, Minia, în timp ce alte 16 persoane au fost arestate în Sohag, localitate situată tot în partea de sud a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor