Efectul sancţiunilor Occidentului asupra Rusiei: Sistemul rusesc de plăţi MIR, în colaps

(Captură ecran)

Ambiţiile internaţionale ale Rusiei pentru alternativa sa internă la Visa şi Mastercard au fost spulberate, deoarece chiar şi unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi au renunţat la sistemul de plăţi MIR, după ce SUA a ameninţat că va sancţiona pe oricine ajută sau sprijină utilizarea acestuia, transmite Bloomberg.

Sistemul MIR a fost creat de Rusia după primul val de restricţii impuse de SUA în 2014, iar la el au aderat nouă ţări. Ulterior, băncile a şase dintre acestea au renunţat la el în cele două luni de când Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a emis avertismentul, în septembrie.

Oficialii Băncii Rusiei, luaţi prin surprindere de intensitatea răspunsului, se luptă să găsească alternative, având în vedere influenţa îndelungată a Washingtonului în rândul creditorilor internaţionali, chiar şi în ţările pe care Kremlinul le consideră prietenoase, potrivit unor persoane familiare cu situaţia, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile.

În condiţiile în care eforturile SUA de a limita comerţul cu Rusia din cauza invaziei acesteia în Ucraina au fost evitate de ţări importante din multe categorii, străduinţele MIR reprezintă un exemplu al puterii continue a avertismentelor emise de Washington în sistemul financiar internaţional.

"Pentru probleme de conformitate, este dificil de identificat dacă utilizatorul acestui card este sancţionat sau nu", a declarat Behzod Hamraev, viceguvernator al băncii centrale din Uzbekistan, o ţară din Asia Centrală care are legături economice şi politice strânse cu Moscova. Centrul său naţional de procesare a încetat să gestioneze cardurile la sfârşitul lunii septembrie.

Cea mai mare lovitură a venit atunci când Turcia, o destinaţie turistică populară şi o ţară importantă care nu s-a alăturat sancţiunilor impuse de SUA şi aliaţii săi, a văzut cum toate cele cinci bănci care procesau tranzacţii pentru card s-au retras în septembrie.

"Preocuparea privind sancţiunile secundare depăşeşte interesul pentru veniturile din comisioane. Avantajul sistemului MIR este că este global şi toţi ruşii îl au. Acum, toată lumea va fi obligată să folosească un fel de soluţii private în multe ţări", a declarat Viktor Dostov, preşedinte al Asociaţiei ruse pentru bani electronici şi remitenţe.

Problemele sistemul MIR reprezintă cel mai recent exemplu al modului în care se restrâng opţiunile pentru ruşii care doresc să călătorească în străinătate. Marile companii aeriene au anulat mii de zboruri de la începutul războiului, rămânând doar un număr mic de destinaţii cu zboruri directe. Multe ţări din Uniunea Europeană reduc vizele pentru turiştii ruşi.

Context

Se estimează că peste jumătate din populaţia Rusiei are card MIR, un instrument de plată pe care Rusia a început să îl dezvolte în 2015, cu scopul de a ocoli sancţiunile occidentale.

Unele bănci din alte ţări prietenoase cu Rusia, inclusiv Turcia, Kazahstan, Uzbekistan şi Tadjikistan, au suspendat, de asemenea, utilizarea MIR.

Suspendările MIR au redus capacitatea cetăţenilor ruşi din străinătate de a efectua tranzacţii fără numerar, după ce sancţiunile occidentale au făcut ca Visa şi Mastercard emise de Rusia să nu mai poată fi utilizate.

Trezoreria americană avertiza în luna septembrie băncile din afara Statelor Unite că, dacă vor mai face afaceri cu MIR, "ar risca să sprijine eforturile Rusiei de a se sustrage sancţiunilor americane".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie