Efectele căderii regimului Assad. Germania şi Austria suspendă cererile de azil ale refugiaţilor sirieni
Căderea surprinzătoare a regimului preşedintelui Bashar al-Assad a determinat Germania şi Austria să suspende toate cererile de azil în curs din partea refugiaţilor sirieni, relatează Bloomberg.
Deciziile sunt cele mai puternice răspunsuri europene de până acum la răsturnarea conducătorului de lungă durată al Siriei în weekend.
Oficiul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi din Germania a decis să suspende procesarea tuturor cererilor în aşteptare din partea cetăţenilor sirieni în lumina noilor evoluţii de pe teren, a declarat luni o purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Interne.
Având în vedere că situaţia din Siria rămâne foarte volatilă, este o întrebare foarte ipotetică în acest moment dacă şi când cetăţenii sirieni cărora li s-a acordat azil în Germania s-ar putea întoarce efectiv în ţara lor de origine, a spus ea, adăugând că statutul de protecţie este acordat în mod normal pentru trei ani şi poate fi revocat numai dacă situaţia de pe teren s-a schimbat definitiv.
Lumea încă încearcă să înţeleagă viteza evenimentelor din Siria din ultimele zile şi prăbuşirea unei dinastii aflate la conducere care a devastat ţara în timpul unui război civil catastrofal. Cu toate acestea, implicaţiile sunt, de asemenea, în curs de asimilare rapidă - şi nu în ultimul rând perspectiva de mai multe tulburări şi violenţe pe măsură ce grupurile se luptă pentru control.
„Situaţia din Siria este în prezent foarte neclară. Din acest motiv, nu este încă posibil să se prevadă opţiuni specifice de întoarcere şi ar fi discutabil să se speculeze pe această temă într-o astfel de situaţie volatilă. Evaluarea ulterioară a statutului de protecţie al refugiaţilor sirieni recunoscuţi care trăiesc în Germania depinde, de asemenea, de evoluţiile viitoare din Siria”, a declarat ministra germană de Interne, Nancy Faeser.
Autorităţile germane monitorizează îndeaproape evoluţiile din Siria, iar guvernul de la Berlin va judeca gruparea islamistă HTS în funcţie de modul în care va trata minorităţile etnice şi religioase din Siria în următoarele săptămâni, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.
Ţările europene găzduiesc peste 1 milion de solicitanţi de azil şi refugiaţi sirieni, dintre care aproximativ 60% se află în Germania. De asemenea, sirienii reprezintă cea mai mare categorie de solicitanţi de azil şi refugiaţi din cea mai mare economie a Europei.
Ministerul de Interne de la Viena a declarat că trebuie să reevalueze situaţia din Siria şi va suspenda procesarea tuturor cererilor pentru moment, potrivit unei declaraţii trimise luni prin e-mail.
„Am ordonat ministerului să pregătească un plan pentru repatrieri şi deportări ordonate”, a declarat ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner.
Cancelarul Karl Nehammer, care negociază în prezent un nou guvern de coaliţie tripartită, a promis să limiteze imigraţia, în timp ce pierde alegători în favoarea Partidului Libertăţii, partid anti-imigraţie.
Aproximativ 95.000 de cetăţeni sirieni trăiau în Austria la începutul anului 2024, cu aproximativ 13.000 de cereri de azil deschise la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit ministerului.
Un purtător de cuvânt al UE a declarat luni că este prea devreme pentru a oferi o evaluare a impactului evoluţiilor din Siria, în special în domeniul migraţiei.