Eduard Novak, a fost aclamat de aproximativ 2.000 de persoane în centrul oraşului Miercurea Ciuc

Aproximativ 2.000 de localnici l-au aşteptat, marţi seară, în centrul oraşului Miercurea Ciuc, pe Edurad Carol Novak, câştigătorul medaliei de aur şi argint la Jocurile Paralimpice de la Londra, sportivul fiind aplaudat şi ovaţionat intens.
Ciclistul Carol Eduard Novak. (arhivă) (Bryn Lennon / Getty Images)
Epoch Times România
12.09.2012

Aproximativ 2.000 de localnici l-au aşteptat, marţi seară, în centrul oraşului Miercurea Ciuc, pe Edurad Carol Novak, câştigătorul medaliei de aur şi argint la Jocurile Paralimpice de la Londra, sportivul fiind aplaudat şi ovaţionat intens.

Novak şi coechipierul său, Torok Imre, au fost aşteptaţi de susţinători în faţa Palatului Administrativ. Au fost întâmpinaţi şi de foşti colegi ai lui Eduard Novak de pe vremea când acesta practica patinajul viteză, de prieteni, rude, precum şi de reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene.

Cum a coborât din maşină, fanfara din Ciceu a dat semnalul începerii ceremoniei de primire a rutierului Eduard Novak, iar persoanele prezente, maghiari şi români, deopotrivă, au început să aplaude.

Ede, aşa cum este alintat de familie şi prieteni, a urcat pe scenă, alături de Torok, coechipierul său, în spatele lor fiind afişat un banner uriaş pe care era inscripţionat în limba maghiară "Ede, Miercurea Ciuc este mândru de tine!".

Cei doi au ţinut un discurs despre experienţele trăite la Jocurile Paralimpice de la Londra, despre senzaţia dinaintea probelor, Novak recunoscând că înaintea cursei a "trăit un stres fantastic" şi că a fost "cel mai greu concurs" din viaţa lui.

După terminarea discursului, când a coborât de pe scenă a fost întâmpinat de fanii de toate vârstele, care i-au răsplătit eforturile cu flori, primind în schimb poze cu autograf ale românului care a cucerit prima medalie de aur din istoria participărilor României la Jocurile Paralimpice.

În acest timp, pe un ecran uriaş au fost proiectate două filme care au relevat evoluţia sportivului Eduard Novak de la patinatorul viteză până la campionul de la Paralimpice de la Londra, precum şi unele momente surprinse în timpul antrenamentelor şi competiţiilor naţionale şi internaţionale la care acesta a luat parte.

Raduly Robert Kalman, primarul municipiului Miercurea Ciuc, l-a felicitat pe Novak pentru realizările obţinute şi i-a înmânat premiul "Pro Urbe", iar preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, le-a spus rutierilor: "aţi câştigat simpatia întregii ţări şi aţi făcut să se vorbească cu măreţie despre Miercurea Ciuc, Harghita şi secuime".

"Este un moment de mare bucurie să-l întâmpinăm pe campionul mondial şi paralimpic al României, un sportiv cu o voinţă de fier şi cu o putere de muncă deosebită. Suntem mândri că această zonă a dat un campion atât de mare", a precizat directorul executiv al Direcţiei de Tineret şi Sport Harghita, Andrei Csiki.

Eduard Novak a fost extrem de emoţionat, neaşteptându-se la o primire atât de călduroasă din partea localnicilor.

"Este incredibil, e un vis pentru mine să fiu acasă, să fiu aşteptat şi aplaudat de atâţia oameni. Este o bucurie pe care o trăim împreună şi sunt foarte fericit" a declarat Novak.

Sportivul, în vârstă de 36 de ani, a obţinut prima poziţie în proba de urmărire, fiind urmat de cehul Jiri Jezek, colegul său de la Tuşnad Cycling Team, şi a câştigat argintul la proba de contratimp pe şosea.

Fost patinator în proba de viteză, Eduard Novak şi-a pierdut laba piciorului drept, în urma unui accident de maşină petrecut acum 16 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor