Ecuador a decis să-i acorde azil politic fondatorului WikiLeaks, Julian Assange

Ecuador a decis joi să-i acorde azil politic lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, decizie considerată ”dezamăgitoare” de ministrul britanic de externe, William Hague.
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. (Carl Court / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.08.2012

Ecuador a decis joi să-i acorde azil politic lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, decizie considerată ”dezamăgitoare” de ministrul britanic de externe, William Hague, relatează BBC.

Ministrul de externe din Ecuador, Ricardo Patino, a anunţat joi că ţara sa îi va acorda azil politic lui Julian Assange, motivând că drepturile acestuia ar putea fi încălcate.

Hotărârea vine pe fondul unor tenisuni grave între Ecuador şi Marea Britanie, după ce Assange s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului de la Londra, iar poliţia a ameninţat că va lua cu asalt clădirea.

Autorităţile britanice susţin că nu-l vor lăsa pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, să părăsească în libertate Ambasada Ecuadorului din capitala britanică.

Londra susţine că are obligaţia legală de a-l extrăda pe Assange în Suedia.

Julian Assange s-a refugiat la Ambasada Ecuadorului din Londra, după ce Curtea Supremă din Marea Britanie a decis extrădarea sa în Suedia, unde este acuzat de viol.

Ministrul ecuadorian de externe, Ricardo Patino, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la Quito, că Guvernul britanic a transmis autorităţilor din Ecuador o scrisoare, prin intermediul ambasadei din Londra în care ameninţă cu pătrunderea în sediul ambasadei, dacă Ecuadorul nu-l predă pe Assange.

El a mai precizat că o astfel de ameninţare este ”nepotrivită” din partea unei ţări democratice şi civilizate.

Ricardo Patino a subliniat că, dacă autorităţile britanice vor recurge la măsurile anunţate în scrisoare, Ecuadorul va considera că este vorba de ”un act neprietenesc şi ostil şi o atingere a suveranităţii” şi va replica în consecinţă.

”Nu suntem o colonie britanică”, a punctat şeful diplomaţiei ecuadoriene.

O lege din 1987 permite Londrei să ridice statutul diplomatic al unei ambasade, caz în care poliţia poate pătrunde în sediul respectivei ambasade pentru a efectua arestări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor