Economişti: "Atenţie, ni se pregătesc şi mai multe taxe" / Gaură de 20 de miliarde la Palatul Victoria

captura video youtube (captura video youtube)
Andrei Pricopie
16.01.2025

Austeritatea, în viziunea guvernanţilor, pare mai degrabă o creştere de taxe, nicidecum o reducere a cheltuielilor. Şi taxele nu se termină cu ordonanţa-trenuleţ, cel mai probabil vor urma şi altele în 2025, au tras un semnal de alarmă, la postul B1 TV, analiştii economici Cristian Păun şi Adrian Negrescu.

Jurnalistă: Bun, pentru a strânge mai mulţi bani, guvernanţii ar plănui, de asemenea, să schimbe modul în care sunt impozitate salariile. O variantă discutată ar fi comasarea impozitului pe venit cu contribuţia la sănătate. Cum vedeţi această idee în contextul în care modificarea ar aduce, într-adevăr, mai mulţi bani la buget, însă ar scădea lefurile cu aproximativ 3%?

Cristian Păun: Este o şmecherie, o şmecherie care are mai multe faţete. Prima faţetă este amestecarea banilor de la sănătate, care mergeau către Casa de Sănătate, cu banii care merg către bugetul statului. Astfel încât Guvernul apoi să decidă cât mai dă către sănătate. Adică pune între paranteze nişte bani care aveau o destinaţie clară – sănătatea – şi, în condiţiile astea, rezolvă o problemă.

O a doua problemă din spatele acestei şmecherii fiscale este că o să ne crească impozitele. Pentru că impozitul pe venit se aplică după ce se aplică CASS-ul. Acum se aplică în acelaşi moment cu CASS-ul, contribuţia asta la sănătate, ceea ce înseamnă că urmează să crească impozitarea. Aţi spus şi dumneavoastră că vom scoate mai mulţi bani din buzunare în urma acestei unificări de fiscalitate. Şi este şi o metodă şmecherească de a ascunde ceea ce ar fi trebuit să se facă.

Din punctul meu de vedere, acest 10% pe care îl plătim pentru sănătate este enorm. Şi el este, în momentul de faţă, plătit pe toate tipurile de venituri.

Chiar dacă tu deja îl plăteşti prin salariu şi ai salariu, dacă ai şi alte venituri din alte surse, plăteşti şi acolo contribuţie la sănătate.
Ceea ce, din punctul meu de vedere, mi se pare oarecum incorect. Şi atunci, cumva, în loc să scădem această contribuţie la sănătate, destul de mare – 10%, dacă o comparăm inclusiv cu ce se întâmplă în alte ţări europene – noi acum o mascăm într-un impozit mare numit impozit pe venit şi evităm, în acest fel, discuţiile cu privire la o scădere a contribuţiei la sănătate, care ar fi fost şi de dorit, şi de aşteptat, până la urmă, de către noi toţi.

Pentru că, până la urmă, taxele pe muncă sunt destul de mari şi ele includ şi această contribuţie la sănătate.

Jurnalistă: Bun, aveţi pe ecran ce ar însemna acest artificiu prin care guvernanţii plănuiesc să schimbe modul în care sunt impozitate salariile.

captura video youtube (captura video youtube)
captura video youtube (captura video youtube)

Aşadar, vorbim despre o variantă care ar presupune comasarea impozitului pe venit cu contribuţia la sănătate. Într-adevăr, în felul acesta ar veni mai mulţi bani la buget, însă lefurile ar scădea cu 3%. Şi vedeţi acolo, pe ecran, un calcul care arată exact cu cât ar scădea salariul unui român care are un venit brut de 10.000 de lei.

Domnule Negrescu, ce părere aveţi despre aceste calcule?

Adrian Negrescu: Văd din ce în ce mai mult că politicienii, autorităţile, guvernanţii sunt focusaţi să ne ia nouă mai mulţi bani, celor care ne plătim la timp taxele, decât să se ducă spre zona de evaziune fiscală. Să încerce să recupereze măcar TVA-ul ăla, acolo unde avem cel mai ridicat grad de necolectare din Europa.

Adică ei nu sunt preocupaţi să reducă evaziunea fiscală din România, ci cum să ne taxeze mai mult pe noi, persoane fizice şi, mai ales, companiile. Pentru că ordonanţa trenuleţ va crea victime multiple într-o economie extrem de fragilă, afectată de inflaţie şi afectată de scăderea vânzărilor. Asta este marea problemă în momentul de faţă, pentru că oamenii nu mai au bani şi nu mai cumpără cum cumpărau acum 3-4 ani.

Asta pare că e politica publică – să pună din ce în ce mai multe taxe. Austeritatea, în viziunea guvernanţilor, pare mai degrabă o creştere de taxe, nicidecum o reducere a cheltuielilor. O dovadă că, apropo de legea bugetului, în draft vedem clar că cheltuielile cu bunuri şi servicii vor creşte în acest an, în loc să scadă. Tot la 5,2% din PIB se vor afla. Cheltuielile cu bunuri şi servicii – asta înseamnă achiziţii de maşini, de telefoane, de mobilier de lux, tot felul de afaceri cu firmele prietene. Chestiile alea continuă şi vor continua, din păcate, şi în 2025.

În schimb, ni se pregătesc mai multe taxe şi, atenţie, s-ar putea ca acestea să nu fie ultimele. Pentru că, dacă ne uităm, tot în acest draft al legii bugetului, vedem că, din măsurile fiscale, statul îşi propune să adune, în acest an, undeva la nivelul de 26,2 miliarde de lei. Ei, din ordonanţa trenuleţ vor aduna 6 miliarde, cel puţin asta îşi propun. Deci, alte 20 de miliarde de lei, oare de unde vor veni? Eu cred că din creşterea TVA şi din această creştere a impozitului pe veniturile noastre, ale tuturor.

Jurnalistă: În timp ce românii trăiesc din ce în ce mai greu, am văzut că a crescut şi numărul celor care nu îşi mai pot achita ratele la bancă. Cum credeţi că privesc acest conţinut vizual oferit de premier pe platforma TikTok? Care e rostul acestor mesaje?

Cristian Păun: Din punctul meu de vedere, acest tip de mesaj şi de activitate pentru un premier dintr-o ţară care se doreşte a fi dezvoltată, nu bananieră, este complet absurd.

Adică el ar trebui să facă topul evazioniştilor din România şi să-i prindă, topul contrabandiştilor din România, să facă topul firmelor mari care să prelucreze gazele de la Marea Neagră şi pe care şi le-a propus să le cheme aici la discuţii, să facă investiţii în România, să prelucreze gazul ăla. Să facă un top al celor mai afectate industrii de taxele pe care vrea să le pună. De la taxa pe stâlp până la alte taxe pe care le are în Guvern.

Deci, alte topuri ne aşteptăm noi să vedem. Nu cât de mustoşi sunt micii pe care îi preferă sau nu îi preferă prim-ministrul. Asta este. Şi noi, românii, suntem, cum să spun eu, prea indulgenţi, prea îngăduitori, acceptăm mult prea uşor astfel de lideri şi nu comentăm, tăcem, plecăm capul şi nu spunem absolut nimic.

Jurnalistă: Cumpără indulgenţa românilor Marcel Ciolacu cu aceste videoclipuri prin care încearcă să ne distragă atenţia de la austeritate şi sărăcie?

Adrian Negrescu: E o dovadă penibilă de a atrage atenţia publicului, de a smulge aprecieri pe TikTok.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor