Economist: O să ajungem la creştere de taxe, deficitul este scăpat de sub control

Cristian Păun (Cristian Păun / Facebook)
Loredana Diacu
22.04.2025

Inevitabil, statul va ajunge să crească taxele căci deficitul bugetar este scăpat de sub control de multă vreme, opinează profesorul universitar de economie Cristian Păun, într-o intervenţie la B1 TV.

Păun a mai punctat faptul că guvernul, înainte să crească taxele, ar fi trebuit să ia multe alte măsuri, pe care nu le-a făcut. Una dintre cele mai mari probleme este eşecul în materie de atragere a banilor europeni.

Redăm dialogul economistului cu moderatoarea:

Jurnalistă: După alegeri potopul, ne aşteaptă taxe şi impozite mărite, anunţă surse de la vârful puterii. Cu bugetul naţional într-o situaţie îngrijorătoare, chiar pe minus, cu 170 de miliarde de lei în 2024, autorităţile de la Bruxelles somează executivul să ia măsuri urgente pentru a reduce deficitul.

Domnule profesor, e vreo şansă să nu crească TVA-ul, fapt ce ar declanşa un val de scumpiri în lanţ care ne-ar afecta pe toţi?

Cristian Păun: Înainte de a creşte taxele, care ar trebui să fie ultima soluţie în aceste momente, guvernul trebuia să facă multe lucruri. Şi anume, economia trebuia îngrijită să înflorească şi baza de impozitare să crească cu aceleaşi impozite. Tu încasezi mai multe impozite de la mai multe afaceri care se deschid, care înfloresc, care prelucrează aici bunuri şi servicii.

De asemenea, trebuia să dovedeşti o intransigenţă cu tot ce înseamnă partea de evaziune, contrabandă, contrafacere. Trebuia să fii foarte, foarte hotărât să colectezi mai mult şi să nu laşi să existe dublu standard în economie. Unii îşi plătesc la zi impozitele, alţii sunt iertaţi, păsuiţi, amnistiaţi şi aşa mai departe.

Trebuia să absorbim fondurile alea europene unde întârzierea este maximă şi evident că din toate aceste motive în final avem probleme. Nu mai vorbim de cheltuieli, de reforme care trebuiau ţinute sub control şi care, în final, trebuiau toate să genereze o presiune pe deficit.

Este în momentul de faţă imoral şi incorect pentru guvern să vină şi să ridice din umeri, să nu ne dea nicio explicaţie de ce n-a absorbit fondurile europene, de ce eşuează cu colectarea, de ce eşuează cu evaziunea, contrabanda şi aşa mai departe.

De ce nu aduce noi producători în România, investitori în România, de ce nu privatizează, de ce nu reformează România, de ce nu reduce cheltuielile, să ridice din umeri şi să ne spună, ştiţi nu pot să fac toate lucrurile astea pentru voi, trebuie să cresc taxele.

Creşterea de taxe este semnul incompetenţei, este semnul eşecului şi este semnul că modelul pe care îl avem în momentul de faţă şi liderii pe care îi avem în momentul de faţă nu reuşesc să facă lucruri bune pentru România şi atunci...

Da, o să ajungem la creştere de taxe, degeaba se încearcă temperarea spiritelor, nu avem altă soluţie pentru că deja deficitul este scăpat de sub control şi este scăpat de sub control de mult prea multă vreme, aproape că am dublat datoria publică în ultimii 3-4 ani.

Jurnalistă: Fără o reformă fiscală, economia României e în pericol să ajungă în categoria junk, domnule profesor, şi ce ar însemna asta pentru noi?

Cristian Păun: Să ştiţi că reforma fiscală nu o să aducă foarte mulţi bani la bugetul statului şi, în general, eu când aud cuvântul de reformă fiscală, primul meu gând merge către creşterile de taxe, la noi reforma fiscală asta înseamnă.

România are nevoie de alte lucruri până la reforma fiscală sau până la creşterea de taxe şi le-am enumerat. Din păcate, acolo ar trebui să lucrăm cu motoarele turate, acolo ar trebui să vedem rezultate şi nu vedem.

Faptul că vine acum guvernul şi ne propune poate un impozit pe venit mai mare, un impozit progresiv, astea nu reprezintă soluţii.

Taxarea nu a reprezentat niciodată o soluţie la dezvoltarea unei ţări, până la urmă prin taxare progresivă sau nu, nu facem decât să mutăm resurse dintr-un buzunar în altul. Taxarea nu te dezvoltă şi este o iluzie.

Noi în altă parte ar trebui să avem victorii importante şi din păcate nu avem, mai ales că în momentul de faţă conjunctura internaţională, economică internaţională şi regională, nu ne ajută nici ea.

De asta cu atât mai mult ar trebui guvernul să se concentreze nu pe creşterea de taxe, repet, asta poate face oricine şi un copil de grădiniţă poate guverna o ţară prin creşterea de taxe, orice copil ne cere bani mai mulţi când rămâne fără bani, îşi taxează părinţii, ori nu asta este soluţia.

Soluţia este să ne încadrăm în ceea ce poate în momentul de faţă produce şi ceea ce poate genera economia reală.

Noi suntem pe caiet şi nu pe un caiet destul de subţire, pe un caiet foarte, foarte gros şi care se îngroaşă exponenţial cu fiecare clipă ratată în acţiunile, cele cinci acţiuni prioritare de care vorbeam.

Jurnalistă: A fost prelungirea anului electoral unul dintre motivele care au dus la această situaţie în care ne aflăm? Noi nu ar trebui să guvernăm o ţară mai prost sau mai slab pentru că este sau nu este an electoral.

Până la urmă, da, este şi asta o problemă, pentru că în general politicienii se feresc să ne spună adevărul, politicienii se feresc să ia măsuri curajoase, deşi eu cred că astăzi poţi obţine voturi, voturi chiar importante, spunând românilor adevărul şi acţionând în aşa fel încât românilor să le fie mai bine.

Cu siguranţă românilor nu le este mai bine cu această amânare pe care o tot vedem în ceea ce priveşte, de exemplu, partea cu fonduri europene.

Este de neconceput că tu în 2024, nu-mi vine să cred, că tu în 2024 n-ai reuşit să absorbi un euro, un euro din fondurile europene şi acum în 2025 ridici din umeri şi vii şi ne spui, staţi să treacă alegerile, ne liniştim şi după aceea plătiţi un TVA mai mare, plătiţi un impozit prevenit de 16%, nu de 10%. Nu e în regulă!

Deci nu e în regulă şi eu nu cred că românii vor accepta foarte uşor cu o astfel de pilulă şi cu atât de multă nonşalanţă prezentată ca fiind marea soluţie de salvare a României.

Că nu este marea noastră soluţie să creştem în momentul de faţă taxarea în România, care nu este, este poate comparativ cu unele iaduri fiscale, mai mică, dar la ce nevoi de dezvoltare are România, eu cred că deja e destul de presantă această fiscalitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor