Economist: Eu nu ştiu cine îl consiliază pe Bolojan, dar e clar că are nevoie şi de alţi sfătuitori dacă vrea să decidă înţelept

Cristian Paun (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
14.07.2025

Profesorul de economie Cristian Păun a venit cu o serie de precizări, luni, pe pagina sa de socializare, pe tema deciziei Guvernului de a impune băncilor să plătească un impozit de 4% pe ”cifra de afaceri”, în loc de 2%.

Economistul a explicat că cifra de afaceri la bănci constă, în principal, în următoarele tipuri de servicii:

- Atragerea de depozite bancare;

- Vânzarea de titluri financiare în numele şi pe contul clienţilor;

- Cumpărarea de active financiare;

- Acordarea de credite bancare pe termen scurt / lung.

"Pentru unele active, băncile plătesc dobândă, pentru alte tipuri de active financiare, băncile încasează dobândă. Câştigul lor este diferenţa dintre dobânda plătită şi dobânda încasată. Diferenţa dintre cele două este profitul lor brut, nu cifra lor de afaceri. Un fel de rezultat brut al exploatării dacă dăm deoparte toate costurile cu care banca desfăşoară această activitate", a precizat Cristian Păun.

Potrivit profesorului, acest profit brut este deja impozitat cu 16%.

"După cum observăm, impozitul aplicat băncilor se referă la o cifră de afaceri care nu este cifră de afaceri. Este profit brut, deja impozitat. Avem practic de a face cu o dublă impunere. O supraimpozitare a profitului brut al băncilor. Argumentul: băncile nu plătesc niciodată, băncile sunt mereu în câştig. Nimic mai fals. Băncile pot să şi piardă dacă dau credite oricui, fără să ţină cont de riscurile aferente. Pot pierde bani şi nu puţini. Adesea pierd banii altora, economisirile sau capitalul nostru", a afirmat Cristian Păun.

Economistul a explicat că nu vorbim de o activitate fără risc, fără pierdere.

"În plus, băncile au grijă de capitalul unei naţiuni. Îl intermediază. Capitalul şi acumularea lui sunt esenţiale pentru dezvoltarea unei naţiuni, spun de secole economiştii liberali clasici. Este esenţial să ai un sector bancar dezvoltat şi sofisticat, dacă vrei să te dezvolţi. România are astăzi o financiarizare a economiei ca o ţară bananieră. Cam 25% din PIB. Media OCDE este de 6-7 ori mai mare. În plus, dobânzile încasate de persoanele fizice sunt impozitate inclusiv cu sănătatea (10%), dividendele din investiţiile intermediate de băncile de investiţii, la fel. Casele cumpărate pe credit ipotecar sunt şi ele impozitate. Afacerile creditate de bănci sunt şi ele impozitate", a punctat Cristian Păun.

În opinia profesorului, impozitarea băncilor va reduce accesul la capital pentru sectorul privat, va pune frână dezvoltării unei afaceri, va face capitalul mai scump, va reduce termenele de finanţare, va duce la un recul suplimentar şi nedorit economiei private.

"Eu nu ştiu cine îl consiliază economic pe prim-ministru dar este clar că are nevoie de mai mulţi sfătuitori dacă vrea să decidă înţelept pentru naţiunea asta", a concluzionat Cristian Păun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor