Economia Rusiei este atât de afectată de războiul din Ucraina încât nu îşi poate permite nici să câştige, nici să piardă - economist britanic

Fragment dintr-o bancnotă de 5.000 de ruble ruseşti. (commons.wikimedia.org)
Redacţia
08.09.2024

Economia Rusiei este complet dominată de războiul din Ucraina, atât de mult încât Moscova nu îşi poate permite nici să câştige, nici să piardă războiul, susţine un economist european, potrivit Business Insider.

Renaud Foucart, lector superior de economie la Universitatea Lancaster, a subliniat situaţia economică dezastruoasă cu care se confruntă Rusia pe măsură ce războiul din Ucraina îşi încheie al doilea an.

PIB-ul Rusiei a crescut cu 5,5% de la an la an în al treilea trimestru al anului 2023, potrivit datelor guvernului rus. Dar cea mai mare parte a acestei creşteri este alimentată de cheltuielile militare monstruoase ale naţiunii, a declarat Foucart, Kremlinul plănuind să cheltuiască în acest an o sumă record de 36.600 de miliarde de ruble, sau 386 de miliarde USD, pentru apărare.

„Solda militară, muniţia, tancurile, avioanele şi compensaţiile pentru soldaţii morţi şi răniţi, toate contribuie la cifrele PIB-ului. Pur şi simplu, războiul împotriva Ucrainei este acum principalul motor al creşterii economice a Rusiei”, a declarat Foucart, într-un editorial pentru The Conversation, în această săptămână.

Alte domenii ale economiei Rusiei suferă pe măsură ce războiul se prelungeşte. Moscova este lovită de o lipsă gravă de forţă de muncă, din cauza tinerilor profesionişti care fug din ţară sau sunt atraşi în conflict. Conform unei estimări, ţara are în prezent un deficit de aproximativ 5 milioane de lucrători, ceea ce face ca salariile să crească vertiginos.

Inflaţia este ridicată la 7,4% - aproape dublu faţă de obiectivul de 4% al băncii centrale. Între timp, investiţiile directe în ţară s-au prăbuşit, scăzând cu aproximativ 8,7 miliarde USD în primele trei trimestre ale anului 2023, conform datelor băncii centrale a Rusiei.

Toate acestea pun Kremlinul într-o poziţie dificilă, indiferent de rezultatul războiului din Ucraina. Chiar dacă Rusia câştigă, ţara nu îşi poate permite să reconstruiască şi să securizeze Ucraina, din cauza costurilor financiare, precum şi a impactului de a rămâne izolată de restul pieţei globale.

Ţările occidentale au evitat comerţul cu Rusia de când aceasta a invadat Ucraina în 2022, ceea ce, potrivit economiştilor, ar putea afecta grav creşterea economică pe termen lung a Rusiei.

Atât timp cât rămâne izolată, „cea mai bună speranţă” a Rusiei este să devină „complet dependentă” de China, unul dintre puţinii săi aliaţi strategici rămaşi, a declarat Foucart.

Între timp, costurile de reconstrucţie a propriei naţiuni sunt deja „masive”, a adăugat el, indicând probleme precum infrastructura deteriorată şi tulburările sociale din Rusia.

„Un blocaj prelungit ar putea fi singura soluţie pentru Rusia de a evita colapsul economic total”, a scris Foucart. „Regimul rus nu are niciun stimulent să pună capăt războiului şi să se confrunte cu acest tip de realitate economică. Aşadar, nu îşi poate permite să câştige războiul şi nici să îl piardă. Economia sa este acum orientată în întregime către continuarea unui conflict lung şi din ce în ce mai mortal.”

Alţi economişti au avertizat că Rusia va avea probleme în urma războiului din Ucraina. Un grup de reflecţie cu sediul la Londra a avertizat recent că economia Rusiei va suferi mult mai multe degradări în viitor, în ciuda discuţiilor privind rezistenţa Rusiei în faţa sancţiunilor occidentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor