Echivalentul a 7 eurocenţi, detonatorul celor mai mari proteste din ultimii 20 de ani din Brazilia
alte articole
Creşterea tarifelor la transportul în comun cu echivalentul a 7 eurocenţi a fost detonatorul care a scos, luni, mii de manifestanţi pe străzile din întreaga Brazilie, pentru a reclama servicii publice mai bune şi a critica cheltuielile exagerate pentru competiţiile sportive internaţionale. Mişcarea a început săptămâna trecută, la Sao Paulo, după majorarea cu 20 de cenţi de reali a tarifelor la transport, şi s-a transformat treptat într-un protest masiv faţă de situaţia generală din ţară, notează marţi ziarul spaniol La Vanguardia.
În faţa deciziei poliţiei de a nu interveni, manifestanţii din capitala ţării, Brasilia, au urcat temporar pe acoperişul clădirii Parlamentului (Congres), de unde au coborât abia după ce au discutat cu autorităţile. Proteste masive au avut loc, între alte oraşe, şi în Porto Alegre şi Rio de Janeiro. Contrar a ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, poliţa a urmărit de departe protestele, pentru a nu se repeta ciocnirile de joi, 13 iunie, de la Sao Paulo, când zeci de persoane au fost rănite, între care şi numeroşi ziarişti.
Una din plângerile manifestanţilor se referă la cheltuielile exagerate ale Braziliei pentru actuala Cupă a Confederaţiilor, un turneu care reuneşte opt selecţionate de fotbal din întreaga lume, care a început la 15 iunie, şi pentru viitoarea Cupă Mondială din 2014. 'Guvernul cheltuieşte sute de milioane pentru stadioane, iar pentru sănătate nimic', spune Raul Mello, în vârstă de 22 de ani, student la Universitatea din Sao Paulo.
Brazilia este ţara cu cea mai scăzută rată a şomajului şi cu o mare creştere economică în ultimii ani, deşi în 2012 economia sa a avansat cu doar 0,9% iar demarajul este, anul acesta, mai lent decât cel aşteptat. În acelaşi timp, inflaţia, pe care experţii Băncii Naţionale o prognozează la 5,8 % anul acesta, este un motiv de anxietate pentru populaţie.
'Tarifele la transportul în comun sunt absurde', spune şi Camila Oliveira, în vârstă de 30 de ani, contabilă la o firmă. Ea a participat la manifestaţii şi preferă să se deplaseze cu bicicleta din cauza preţurilor. Un bilet de autobuz sau de metrou costă 3 reali (circa 1,12 euro), iar primăria l-a majorat la începutul lunii la 3,2 reali (1,19 euro), ceea ce a declanşat protestele. Prin comparaţie, salariul minim în Brazilia este de 678 de reali (circa 254 de euro). La Sao Paulo manifestanţii au purtat pancarte împotriva Cupei Confederaţiilor, a corupţiei, proastei funcţionări a justiţiei, majorării tarifelor la transporturi şi în favoarea cheltuielilor sociale.
Secretarul pentru Ordinea Publică din Sao Paulo, Fernando Griela, a declarat luni într-o conferinţa de presă că poliţia nu va folosi gloanţe de cauciuc împotriva manifestanţilor, după incidentele petrecute joia trecută. 'Credem că acţiunea va fi paşnică şi nu va fi necesară intervenţia scutierilor', a spus Grella. Organizatorii au informat că au fost convocate acţiuni de protest în 20 de oraşe ale ţării. Protestele au început săptămâna trecută, la apelul Mişcării Trecerii Libere, care a folosit reţelele sociale pentru a-i mobiliza pe cetăţeni, dar şi pe brazilienii din străinătate.