Duşa: Noi nu actualizăm listele electorale

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
20.08.2012

Ministerul Administraţiei şi Internelor nu operează în listele electorale permanente, ci doar va trimite Curţii Constituţionale o evaluare complexă a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate până la termenul de referinţă, a declarat ministrul Mircea Duşa. Precizarea a fost făcută după ce PDL a acuzat USL şi MAI că pregătesc o mare fraudă prin ştergerea de pe liste a 2,5 milioane de alegători.

"Noi nu actualizăm listele electorale. Listele electorale nu sunt la Guvern şi nici la MAI. Listele electorale sunt cele pe care s-a votat şi au fost transmise la BEC. Noi nu operăm în liste, că nu avem niciun drept. În liste trebuia să opereze cei abilitaţi de lege, nu Ministerul de Interne, nu prefecturile, ci primarii şi cei de la oficiile de stare civilă care trebuia să transmită certificatele de deces, de naştere, de căsătorie către evidenţa informatizată", a spus Duşa.

Rolul MAI este de a face o evaluare a diferitelor categorii de persoane care ar fi trebuit scoase de pe liste, iară aceasta va fi trimisă Curţii Constituţionale.

"Noi facem o evaluare a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din listele electorale până la termenul de referinţă. Nu operăm noi radieri în listele electorale, că nu este căderea noastră. Atribuţia de a radia din liste este a primarilor, aşa cum prevede legea, iar ea trebuie să se desfăşoare permanent. Noi o să prezentăm CC o situaţie pe categorii de persoane care trebuie radiate - c-or fi persoane decedate, c-or fi persoane care şi-au schimbat domiciliul, că sunt persoane care şi-au pierdut drepturile electorale - şi CC va aprecia dacă aceste informaţii îi sunt de folos sau nu. Nu-i radiem din listele electorale. Noi nu radiem pe nimeni", a spus Duşa.

În cursul zilei de luni, situaţia va fi prezentată premierului Ponta, iar apoi va fi transmisă către CC. Un verdict din partea magistraţilor, referitor la validarea referendumului, este aşteptat în cursul zilei de 21 august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor