După Dirceu, îi vine oare rândul lui Lula?
alte articole
Jose Dirceu, figură legendară a stângii braziliene de la revolta studenţească din 1968 împotriva militarilor, a fost condamnat la 10 ani şi 10 luni de închisoare. A fost acuzat că a condus o reţea însărcinată să cumpere voturi în Congres (Parlament), pentru a-i garanta majoritatea fostului preşedinte, Luiz Inacio Lula da Silva. Sentinţa pare să anunţe o schimbare de epocă în Brazilia. Omul care a fondat Partidul Muncitorilor (PT), alături de Lula, îşi va ispăşi pedeapsa într-un penitenciar din Sao Paulo, notează joi ziarul El Periodico.
Potrivit publicaţiei Folha, el ar putea fi închis în Complexul Penitenciar de la Tremembé, în faţa căruia turiştii îşi fac poze pentru a arăta cât de mizeră este viaţa în Brazilia. Ironie a sorţii pentru Dirceu, care a acuzat mass-media că i-au montat o farsă judiciară şi că au făcut presiuni asupra membrilor Curţii Supreme. PT, fondat în 1980, nu s-a bucurat niciodată de simpatia marilor ziare şi a posturilor de televiziune. În 1989, Lula a fost învins de omul de afaceri Fernando Collor de Melho, dar în culise mereu s-a spus că marele câştigător a fost grupul de presă O Globo, care şi-a impus candidatul printr-o campanie de presă furibundă împotriva fostului lider sindical Lula.
Lula a fost din nou învins, în alegerile din 1994 şi 1998, de Fernando Henrique Cardoso. Dirceu s-a gândit atunci că era momentul să modereze programul şi să caute aliaţi în centrul politic, dacă doreau să câştige preşedinţia. Trebuiau să încheie o înţelegere şi cu O Globo. Până la urmă Lula a câştigat şi l-a numit pe Dirceu mâna sa dreaptă în guvern. Dar în 2005 a fost nevoit să-l demită: izbucnise aşa-numitul 'mensalao', scandalul de cumpărare a favorurilor în Congres. Structura PT a fost dată în vileag. Dirceu şi Jose Genoino, fost membru de gherilă în anii 70 şi devenit preşedinte al partidului, au rămas în prima linie a focului alături de alţi şefi, de mai mică relevanţă mediatică.
Şapte ani mai târziu avea loc 'procesul secolului'. Timp de mai multe luni, procurorul a prezentat presupuse indicii şi conexiuni stabilite prin inducţie, care au căpătat până la urmă greutatea unor probe irefutabile. Raţionamentul părţii incriminatoare era următorul: Dirceu, care era pe vremea aceea o forţă tutelară în guvern şi în PT, nu putea, având în vedere funcţia lui, să stea la marginea acestei maşinării care fusese creată. Curtea Supremă a acceptat acest raţionament, iar Dirceu va trebui să ispăşească cel puţin un an şi 9 luni în regim penitenciar, înainte de a putea aspira la un regim semideschis, asemeni celui de care beneficiază Jose Genoino. 'Nu sunt corupt. A fost o condamnare lipsită de probe, bazată pe ipoteze prestabilite, ce contravin prezumţiei de nevinovăţie', a spus Genoino. În urmă cu patru decenii, el fusese torturat cu sălbăticie de regimul militar. Nu şi-a închipuit că îşi va sfârşi astfel cariera politică.
Şi nici Dirceu. 'Nu am mai fost judecat de când ţara s-a întors la democraţie (la mijlocul anilor 80). Nu sunt vinovat de niciun act ilegal în calitatea mea de lider al PT, parlamentar sau ministru de stat. Am fost acuzat şi condamnat fără probe, pentru că sunt nevinovat. Acest proces infam încalcă Constituţia şi statul democratic de drept', a spus el. 'Este un proces desfăşurat la presiunea mass-media, care a coincis cu o perioadă electorală în speranţa de a înfrânge PT şi candidaţii săi. Dar procesul nu s-a terminat, pentru că avem dreptul sfânt de a ne dovedi nevinovăţia. Nu voi tăcea şi nu mă voi conforma cu o sentinţa nedreaptă care a fost impusă. Voi continua să lupt. Le datorez acest lucru tuturor celor care au crezut şi au fost alături de mine în ultimii 45 de ani', a subliniat el. Posibilităţile unei revizuiri a sentinţei sunt însă mici.
'Nu am urmărit procesul', a comentat laconic şi evaziv Lula. Fostul preşedinte nu şi-a văzut până acum ştirbită popularitatea. Dar ştie că Dirceu şi Genonino, nu sunt decât o staţie intermediară, pentru a ajunge până la urmă la el şi a-l mătura la rândul său din istorie, conchide ziarul.