După afacerea cu poloniu radioactiv, urmează otrăvirea fostului vicepreşedinte al Comitetului Olimpic rus
Omul de afaceri rus Ahmed Bilalov, fost vicepreşedinte al Comitetului Olimpic rus, care a părăsit Rusia după ce a fost vizat de critici severe din partea preşedintelui rus Putin, a fost otrăvit cu mercur, după cum rezultă din diagnosticul stabilit de profesorul Wolgang Kelling, de la o clinică din Baden-Baden (Germania), unde s-a internat Bilalov, relatează publicaţia electronică Gazeta.ru.
În urma unor analize detaliate efectuate la un laborator din Bremen, medicii germani au descoperit că, în sângele lui Bilalov, conţinutul de metale grele depăşea de patru ori nivelul admis, astfel încât nu există dubii referitor la otrăvirea acestuia cu metale grele, cel mai probabil mercur.
Urme de mercur au fost descoperite şi la biroul lui Bilalov din centrul Moscovei, potrivit unei surse din anturajul omului de afaceri rus, preşedinte al consiliului director al societăţii 'Staţiunile din Caucazul de Nord', potrivit Gazeta.ru. 'Angajaţii biroului au fost de asemenea supuşi unor examinări şi intenţionează să sesizeze organele de drept. Toţi sunt în stare de şoc', a declarat interlocutorul publicaţiei amintite, care nu a putut indica exact circumstanţele în care a fost descoperită sursa de contaminare cu mercur.
Potrivit laboratorului din Bremen, care a efectuat analizele la cererea clinicii dr. Kelling, Bilalov se plângea de o stare de rău încă din octombrie 2012. În probele de urină s-au descoperit niveluri crescute de arsenic, mercur şi molibden, iar în cele de sânge - un nivel ridicat de mercur, de patru ori mai mare decât maxima admisă.
Repetarea analizelor a exclus varianta otrăvirii cu arsenic, dar au confirmat un exces de mercur. 'Otrăvirea cu mercur este dovedită ştiinţific', se menţionează în fişa cu concluziile analizelor de laborator tradusă în limba rusă.
Mercurul în doze mari afectează grav rinichii, muşchiul cardiac, sistemul nervos central şi creierul şi poate provoca decesul.
Bilalov a părăsit Rusia, refugiindu-se în Germania după ce a făcut obiectul unor critici severe din partea lui Vladimir Putin. La începutul lunii februarie, liderul rus a vizitat lucrările de construcţie în vederea Jocurilor Olimpice de Iarnă (2014) şi a fost extrem de nemulţumit de ceea ce a văzut. Vicepremierul Dmitri Kozak a declarat atunci că graficul lansării complexului de sărituri cu schiurile 'Munţii ruşi' nu va putea fi respectat, iar devizul a fost depăşit din vina fostului contractor 'Poiana roşie', al cărui proprietar este fratele lui Bilalov, Mahommed.
Vicepremierul Kozak afirmase că societatea de construcţii fusese condusă înainte chiar de Ahmed Bilalov, preşedintele consiliului director al 'Staţiunilor din Caucazul de Nord' şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic rus.
'Ce se întâmplă? Înseamnă că însuşi vicepreşedintele Comitetului Olimpic trage în jos proiectul?!', şi-a exprimat revolta preşedintele Vladimir Putin. A doua zi, vicepremierul Kozak a anunţat că Bilalov va fi destituit din toate funcţiile ocupate până atunci.
Bilalov nu a mai aşteptat să fie concediat, ci şi-a dat demisia de bună voie din Comitetul Olimpic, retrăgându-se şi din 'Staţiunile Caucazului de Nord'.
După criticile lui Putin, Parchetul a iniţiat o serie de verificări la companiile asociate lui Bilalov, căruia i s-au imputat o serie de deplasări pe banii statului. La scurt timp, împotriva sa a fost deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, iar firmele fratelui său au fost acuzate de delapidare de fonduri de stat.
În 2006, transfugul Aleksandr Litvinenko (fost agent FSB), un critic acerb al preşedintelui Vladimir Putin, a fost otrăvit cu poloniu radioactiv la Londra. Autorităţile britanice îl suspectează de otrăvirea sa pe omul de afaceri Andrei Lugovoi, fost agent KGB, iar, înainte de a muri, Litvinenko l-a acuzat pe Putin însuşi că a dat ordin pentru otrăvirea sa.