Drumurile din România sunt printre cele mai periculoase din UE, potrivit CE
România se numără printre ţările UE cu cele mai multe decese produse în urma accidentelor rutiere de anul trecut, fiind devansată numai de Polonia şi Grecia.
Astfel, în 2001 s-au înregistrat 109 decese pe drumurile din România, în timp ce în 2010 s-au înregistrat 111, iar cifrele provizorii din 2011 anunţă că s-au înregistrat 94 de morţi.
În ceea ce priveşte evoluţia procentuală a situaţiei de pe drumurile din ţară, în perioada 2001-2010 s-a înregistrat o scădere cu 3% a numărului deceselor, iar în 2010 - 2011 cu 15%.
Potrivit statisticii prezentate de Comisia Europeană, ţara noastră este devansată numai de Polonia(109 decese în 2011) şi de Grecia (97 de decese în 2011).
Conform cifrelor publicate de Comisia Europeană, ritmul de reducere a deceselor rutiere a scăzut semnificativ anul trecut (la -2 %) comparativ cu reducerea foarte promiţătoare înregistrată la nivelul UE pe parcursul ultimului deceniu (o medie de - 6 %).
Mai mult decât atât, unele state membre ale UE, precum Germania şi Suedia, care au avut în trecut performanţe foarte bune în materie de siguranţă rutieră, înregistrează o creştere semnificativă a numărului de decese.
În alte state membre, cum ar fi Polonia şi Belgia, care sunt deja în urmă în ceea ce priveşte siguranţa rutieră, numărul deceselor creşte.
Motocicletele, în cazul cărora numărul deceselor nu a scăzut nici după mai bine de un deceniu, continuă să reprezinte o problemă.
"Aceste cifre reprezintă un serios semnal de alarmă. Ne confruntăm cu cea mai mică scădere a numărului de decese rutiere din ultimul deceniu. Şoselele europene fac încă 85 de victime în fiecare zi. Este inacceptabil. Trebuie să intensificăm cu hotărâre eforturile la nivelul UE şi la nivel naţional pentru a atinge obiectivul de a înjumătăţi din nou numărul deceselor rutiere până în 2020. Voi solicita miniştrilor din toate statele membre informaţii despre planurile naţionale de aplicare a reglementărilor în domeniul siguranţei rutiere pentru 2012. Doresc să mă asigur că, inclusiv într-o perioadă economică dificilă, această activitate, atât de importantă pentru siguranţa rutieră, primeşte atenţia cuvenită. La nivelul UE, intenţionez ca în 2012 să mă ocup în mod specific de problema deceselor în rândul motocicliştilor. Trebuie să reuşim să inversăm tendinţa actuală şi să obţinem o reducere a numărului de decese", a declarat Siim Kallas, comisarul UE pentru transporturi.
Pe parcursul ultimului deceniu, în cadrul Planului UE de acţiune pentru siguranţa rutieră 2001-2011, s-au realizat progrese majore. S-a redus numărul deceselor rutiere cu aproape 45 % şi s-au salvat peste 125 000 de vieţi omeneşti.
Numărul deceselor rutiere din UE a scăzut în medie cu 6 % în fiecare an. Iar în unii ani scăderea a fost chiar de 11 % (2010).
În iulie 2010, Comisia Europeană a adoptat o serie de planuri ambiţioase pentru a reduce la jumătate numărul deceselor rutiere din Europa în următorii 10 ani.
Astfel, au fost definite şapte obiective strategice: îmbunătăţirea măsurilor de siguranţă pentru camioane şi autoturisme, construcţia unei infrastructuri rutiere mai sigure, proiectarea de vehicule inteligente, înăsprirea condiţiilor de acordare a permiselor şi îmbunătăţirea pregătirii conducătorilor auto, o mai bună aplicare a legii, limitarea cazurilor de vătămare corporală, fixarea de noi priorităţi în ceea ce priveşte motocicliştii.
În continuare, se vor intensifica activităţile vizând implementarea Planului UE de acţiune pentru siguranţa rutieră 2011-2020, potrivit comunicatului CE. În plus, vor fi sporite eforturile legate de aplicarea reglementărilor la nivel naţional şi de motociclişti, care constituie o categorie vulnerabilă de participanţi la traficul rutier.