Dreapta franceză se erijează în arbitru după primul tur al alegerilor municipale

(FRANCK FIFE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.03.2014

Primul tur al alegerilor locale franceze din 24 martie a confirmat o dezamăgire generală faţă de preşedintele François Hollande şi de guvernul său socialist şi anunţă o reconfigurare a peisajului politic din ţară şi transformarea în arbitru naţional a partidului extremist Frontul Naţional (FN). Rolul său va fi fundamental pentru al doilea tur din 30 martie, având posibilitatea să câştige primării de la socialişti şi conservatori, informează marţi ziarul ABC.

Partidul Socialist (PS, de guvernământ) spera să câştige Parisul din primul tur. Totuşi câştigătoarea primului tur de duminică a fost candidata conservatoare Nathalie Kociousko-Morizet. Deşi majoritară aritmetic în primul tur, aceasta ar putea pierde turul al doilea de duminica viitoare când se va confrunta cu votul de pedeapsă al unei extreme drepte cu mare putere de distrugere. Contracandidata sa socialistă de origine spaniolă Anne Hidalgo mizează în turul al doilea pe votul tuturor forţelor de stânga (ecologişti şi extrema stânga).

Acest mecanism pervers ar putea funcţiona implacabil şi pentru multe alte primării din Franţa. FN a crescut spectaculos în unele regiuni din nord sau pe Costa de Azur, dar are o reprezentare modestă la nivel naţional. Într-o ţară cu peste 36.000 de primării, extrema dreaptă nu poate aspira la mai mult de cinzeci şi nu în mari metropole, ci în oraşe cu 15.000 sau cel mult 30.000 de locuitori.

Prezent în al doilea tur în aproximativ 500 de oraşe, FN al lui Marine Le Pen s-ar putea să nu câştige în multe din ele dar ar putea contribui la înfrângerea multor candidaţi de centru şi conservatori. PS şi UMP (Uniunea pentru majoritatea populară, dreapta) îşi dispută geografia municipală a Franţei. Aritmetic, în primul tur, UMP este majoritară în întreaga Franţă, în timp ce PS se confruntă cu votul de pedeapsă al Franţei profunde (fieful conservator tradiţional) şi pierde teren în marile oraşe, unde era tradiţional bine implantat.

Se aşteaptă ca turul doi al alegerilor municipale, din 30 martie, să redeseneze peisajul politic naţional. La Paris, candidata socialistă născută la Cadiz s-ar putea până la urmă să câştige, însă votul din primul tur confirmă că din punct de vedere aritmetic stânga a pierdut teren în capitală. În restul Franţei, reculul socialist şi impasul ecologist coincide cu o creştere a familiilor de centru şi conservatoare, neliniştite de ascensiunea unei extreme drepte care se va erija într-un arbitru naţional de temut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor