Dragnea: "Foarte mulţi procurori riscă să plătească greu!" CSM se autosesizează

În ultimele două zile, liderul PSD a avut discursuri extrem de acide, ba chiar considerate ameninţătoare de magistraţi, la adresa sistemului judiciar. În consecinţă, CSM s-a autosesizat.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat Inspecţiei Judiciare să facă verificări, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a lansat în acuzaţii grave la adresa sistemului judiciar.

"Urmarea a afirmaţiilor făcute în spaţiul public în data de 10 iunie 2018 de către domnul Nicolae Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, în temeiul art. 30 alin (1) din Legea 317/2004 republicată, Secţia pentru procurori s-a sesizat din oficiu şi pe cale de consecinţă, a solicitat Inspecţiei Judiciare - Direcţia de inspecţie pentru procurori, efectuarea de verificări cu privire la afirmaţiile prezentate, din perspectiva potenţialului de afectare a independenţei sistemului judiciar", transmite CSM.

Reamintim că duminică preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a lansat la Antena 3 în acuzaţii virulente:

"Noi am făcut mitingul ăsta din mai multe motive. Primul motiv şi cel mai puternic motiv este de a protesta puternic împotriva acestui sistem odios, nenorocit, pe care îl gestionează o mână de securişti, o mână mai mare, care este patronat de Klaus Iohannis, care este unul din beneficiarii principali ai acestui sistem, prin uneltele pe care le au şefii Parchetelor, ofiţeri din servicii, Pahonţu, care e unul din liderii importanţi ai statului paralel, şi toţi ceilalţi, toate ‘portocalele’ pe care dumneavoastră le-aţi arătat şi care încep să iasă la iveală în continuare”, a declarat Dragnea, potrivit Agerpres.

De asemenea, Dragnea a lansat un atac dur la adresa DIICOT. Întrebat dacă este de părere că se va merge mai departe cu plângerea depusă împotriva sa şi a Vioricai Dăncilă, Dragnea a răspuns:

"Nu stiu dacă vor merge. Ce pot să vă spun cu siguranţă, că este o comandă foarte fermă. Nu întâmplător a fost pus Daniel Horodniceanu să gestioneze interimar postul de şef al DIICOT. Aia a fost făcută coordonat: 'Te mai ţinem, fă ceva cu aia'. Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă. Că este dementă. Foarte mulţi procurori riscă să plătească greu", a declarat Dragnea, citat ziare.com

DIICOT a anunţat că va sesiza CSM pentru aceste declaraţii.

Mai amintim în context că astăzi şi Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să apere independenţa sistemului judiciar după mitingul anti stat paralel organizat de PSD, miting ce a avut ca pilon central presupusele "abuzuri" ale Justiţiei. Cum la respectiva adunare cetăţenii au fost îndemnaţi să facă front comun contra aşa-zisului stat paralel, care ar fabrica dosare şi ar trimite la închisoare oameni nevinovaţi, judecătorii cer implicarea CSM, acuzând presiuni asupra magistraţilor ce au în lucru dosare penale, chiar în etapa deliberării. Reamintim în acest context că mitingul a fost organizat la o zi după ce Înalta Curte trebuia să pronunţe sentinţa în dosarul lui Liviu Dragnea, sentinţa fiind amânată.

Cererea este formulată în condiţiile în care la marele miting alb al PSD, liderii social-democraţi şi ALDE au tunat şi fulgerat contra justiţiei, acuzând numeroase abuzuri etc. iar magistraţii au fost catalogaţi, în cadrul unor afirmaţii generalizatoare, drept “corupţi”, “stalinişti”, “securişti”, “torţionari”, culminând cu denumirea de “şobolani”, ceea ce, potrivit magistraţilor, reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei.

”În condiţiile în care organizatorii mitingului desfăşurat la 9 iunie 2018 sunt persoane aflate în diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat în mod expres justiţia, cu motivarea devoalată ca puterea politică să primeze asupra independenţei instituţiilor „nereformate”, apelul la încetarea aşa-ziselor „abuzuri” reprezintă o formă de presiune asupra magistraţilor care au în lucru dosare penale, chiar în etapa deliberării, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, ce nu poate rămâne nesancţionat în condiţiile legii. (...) Este necesară intervenţia neîntârziată a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei justiţiei, pentru a stopa atacurile fără precedent la adresa judecătorilor şi procurorilor”, arată Forumul Judecătorilor în aceste condiţii.

De asemenea, Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Consiliul Naţional al Audiovizualului, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi alte autorităţi publice competente, în raport de faptele relatate şi de aspectele suplimentare care vor rezulta din verificările ce vor fi dispuse. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici