Persoanele care au fumat cel puţin un pachet de ţigări timp de aproximativ 20 de ani ar trebuie să îşi facă un examen CT (Computer Tomograf) la torace, mai ales dacă au vârste mai mari de 55 de ani, a declarat, luni seara, la Medika TV, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Capitală.
“Este extrem de important să ne îndreptăm căutările sau direcţia de căutare către programe de screening, să îi facem să înţeleagă că orice persoană care fumează de mai mult de 20 de ani un pachet de ţigări pe zi trebuie, la peste 20 de ani şi, mai ales, dacă are mai mult de 55 de ani, să îşi facă un examen CT de torace. În funcţie de rezultat, conduita este variată. Examinările se fac repetat, o lungă perioadă de timp, dar există o condiţie impusă de statele care susţin prin programe de sănătate astfel de programe de screening şi anume abandonarea fumatului”, a precizat Beatrice Mahler, citată de News.ro.
De asemenea, medicul a susţinut că, la institutul pe care îl conduce, există foarte mulţi pacienţi care ajung cu “cancer pulmonar sau cu metastaze pulmonare ale unui cancer care e, de fapt, un cancer la distanţă şi de care pacientul respectiv nu ştia, şi sunt depistate metastazele, apoi căutăm care este sursa primară”.
“E un fenomen extrem de grav această depistare tardivă a cancerului şi, dacă vorbim de cancerul pulmonar, lucrurile sunt destul de complexe, pentru că plămânul nu are receptor de durere şi, practic, orice creşte în plămân, dincolo de simptomatologia care e pusă în seama fumatului, adică o tuse care poate fi cel mult iritativă sau poate să lipsească, persoana respectivă nu are simptome”, a adăugat ea.