Dr.Anthony Fauci, poreclit şi Machiavelli al medicinei, ar putea primi "graţiere preventivă"

Anthony Fauci în faţa Congresului SUA - 15 aprilie 2021 (Amr Alfiky/Pool/AFP via Getty Images)
Redacţia
06.12.2024

La câteva zile după ce preşedintele Joe Biden l-a graţiat pe fiul său, Hunter, pentru o perioadă de 10 ani, legată de implicarea acestuia cu compania Burisma, consilierii seniori de la Casa Albă se află, potrivit Politico, într-o dezbatere intensă cu privire la o posibilă mişcare fără precedent: emiterea unor graţieri preventive pentru o gamă largă de oficiali publici actuali şi foşti, care ar putea fi supuşi unei examinări riguroase sau urmăririi penale, în cazul în care Donald Trump va prelua din nou funcţia de preşedinte.

Printre cei despre care se discută că ar putea fi graţiaţi se numără personalităţi importante precum senatorul ales Adam Schiff (D-CA), fostul reprezentant Liz Cheney (R-WY) şi Dr. Anthony Fauci, fostul şef al Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, relatează Zero Hedge.

Justificarea lor este că Trump ar putea căuta să se răzbune, îngrijorările lor devenind mai urgente după anunţul făcut de preşedintele ales, la sfârşitul săptămânii trecute, privind numirea lui Kash Patel în funcţia de director al FBI. Patel, un aliat convins al lui Trump, a promis să îi urmărească pe criticii fostului preşedinte, sporind îngrijorarea consilierilor lui Biden cu privire la posibile investigaţii sau acuzaţii împotriva funcţionarilor care s-au opus lui Trump în trecut.

Potrivit raportului, asistenţii lui Biden sunt profund divizaţi. Pe de o parte, acordarea de graţieri preventive ar putea oferi un scut împotriva „turneului de răzbunare” promis de Trump, dar ar putea crea, de asemenea, aparenţa de nepotrivire, validând efectiv acuzaţiile de corupţie ale lui Trump. În plus, cei cărora li se oferă graţierea ar putea să o refuze, invocând nevinovăţia sau percepţia de vinovăţie care ar putea însoţi o graţiere.

Între timp, a existat vreun acceptant?

Precedentul istoric şi riscul politic

Graţierile de la sfârşitul administraţiei sunt întotdeauna dificile din punct de vedere politic, însă miza în acest caz este deosebit de mare. Asistenţii lui Biden au discutat în privat despre precedentul creat de graţierea preventivă a lui Richard Nixon de către preşedintele Gerald Ford în 1974, care a scutit naţiunea de alte diviziuni după Watergate. Democraţi precum senatorul Ed Markey (D-MA) au invocat acest exemplu, sugerând că graţierea ar putea fi necesară pentru a vindeca o naţiune polarizată şi pentru a proteja oficialii de persecuţii politice nejustificate.

„Dacă este clar până la 19 ianuarie că intenţia sa este [răzbunarea], atunci i-aş recomanda preşedintelui Biden să acorde aceste graţieri preventive oamenilor, pentru că de asta va avea nevoie ţara noastră anul viitor”, a declarat Markey într-un interviu recent.

Alţii susţin mai puţin ideea graţierii. Schiff, care a prezidat Comisia pentru serviciile de informaţii a Camerei Reprezentanţilor în timpul primei destituiri a lui Trump, şi-a exprimat deschis opoziţia.

„L-aş îndemna pe preşedinte să nu facă asta. Cred că ar părea defensiv şi inutil”, a declarat el.

Graţierea lui Hunter Biden şi dezbaterea mai amplă privind clemenţa

Graţierea recentă de către Biden a fiului său, Hunter Biden, a complicat şi mai mult deliberările Casei Albe. Graţierea de 11 ani a lui Hunter a atras critici din partea multor membri ai Partidului Democrat şi a intensificat presiunile asupra lui Biden pentru a extinde clemenţa şi la alţii.

Liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries (D-N.Y.), a invocat săptămâna aceasta graţierea lui Hunter Biden, solicitându-i preşedintelui să îi cruţe, de la caz la caz, pe „americanii din clasa muncitoare din sistemul penitenciar federal ale căror vieţi au fost ruinate de urmăriri penale agresive pe nedrept pentru infracţiuni nonviolente”.

Trump a promis în repetate rânduri că îi va urmări pe cei pe care îi consideră ca făcând parte din "Statul Paralel". Dispreţul său pentru personalităţi precum Cheney şi Fauci este bine documentat, Trump cerând chiar ca membrii comisiei din 6 ianuarie să fie condamnaţi la închisoare.

Decizia de a acorda graţieri preventive ar consolida, fără îndoială, statutul lui Biden ca unul dintre cei mai proşti preşedinţi din istoria SUA. Pe de o parte, există riscul de a alimenta discursul lui Trump cu privire la nereguli; pe de altă parte, perspectiva de a lăsa funcţionari publici cheie expuşi unor investigaţii care sunt complet justificate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor