Două femei filmează în secret viaţa din Raqqa, oraş aflat sub dominaţia Statului Islamic (video)

Siria: Reportaj efectuat în oraşul Raqqa
Siria: Reportaj efectuat în oraşul Raqqa (Captură video You Tube)

Ziarul suedez Expressen a realizat un interesant reportaj video cu ajutorul a două femei siriene. Sfidând consecinţele foarte grave, probabil chiar moartea, cele două femei au filmat, cu ajutorul unei camere video ascunse sub văl, străzile oraşului sirian Raqqa, "capitala" autoproclamatului Stat Islamic sirian.

Femeile, care povestesc că nu au părăsit încă ţara deoarece o prietenă avea nevoie de ajutorul lor, arată cum chipurile de femei au fost şterse chiar şi de pe ambalajul produselor cosmetice, şi vorbesc despre teama care o au atunci când merg pe stradă.

În povestea lor există spaţiu şi pentru descrierea execuţiilor sumare efectuate în stradă. Un şofer de taxi explică faptul că, în cazul în care transportă o femeie, este condamnat la 30 de lovituri de bici, aceeaşi soartă având-o şi pasagera.

Străbătând Raqqa se ajunge în piaţa în care are loc lapidarea femeilor şi unde se află o biserică transformată în secţie de poliţie. Zona rezidenţială este locuită acum de foreign fighter (luptători străini): oamenii care locuiau aici au fost nevoiţi să plece, altfel erau ucişi.

Videoclipul se închide cu cuvintele celor două femei care speră revenirea la libertate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe