Poliţia spaniolă interceptează 20.000 de uniforme militare destinate teroriştilor Daesh (video)


Spania: confiscate uniforme militare destinate grupurilor teroriste Daesh şi Jabhat Nusra
Spania: confiscate uniforme militare destinate grupurilor teroriste Daesh şi Jabhat Nusra (Poliţia Naţională spaniolă)
Mioara Stoica
05.03.2016

Agenţii de la Poliţia Naţională (Policia Nacional) spaniolă au interceptat 20.000 de uniforme militare destinate teroriştilor Daesh. Ca parte a unei operaţiuni antiteroriste, conduse de către Comisaría General de Información din cadrul poliţiei, oficialii au arestat, în ziua de 7 februarie 2016, şapte persoane despre care se presupune că ofereau sprijin logistic şi financiar grupurilor teroriste Daesh şi Jabhat Nusra, ce operează în Siria şi Irak.

Investigatorii, coordonaţi de către Biroul Înaltei Curţi (Fiscalía de la Audiencia Nacional) şi Tribunalul Central de Instrucţie numărul 6 (Juzgado Central de Instrucción número 6), au detectat trei containere de mărfuri (două în Valencia şi unul în Algeciras), legate de companii care fac parte dintr-o reţea internaţională dezmembrată. Containerele conţineau aproape 5.000 de kilograme de uniforme militare (aproximativ 20.000 de uniforme), destinate organizaţiilor jihadiste mai sus menţionate.

Membrii acestei reţele, formată dintr-un conglomerat de companii, ofereau teroriştilor cele mai bune servicii, cel mai bun preţ şi cea mai bună calitate de pe piaţă. Se bazau pe o reţea extinsă de furnizori la nivel internaţional care ofereau, de asemenea, arme, kit-uri militare şi dispozitive electronice, care, ulterior, erau trimise în zonele controlate de Daesh.

Consumabilele oferite de reţea, potrivit investigatorilor, întăreau structurile organizaţiilor jihadiste. Uniformele militare confiscate de poliţie se aflau în baloturi mari, camuflate cu alte articole de îmbrăcăminte.

Containerele cu îmbrăcăminte militară - de acelaşi tip ca cele descoperite în operaţiunea efectuată de poliţie în 7 februarie - erau clasificate ca fiind "haine la mâna a doua", în scopul de a nu trezi suspiciuni şi ca mărfurile să treacă fără probleme inspecţiile vamale, una dintre activităţile acestor companii fiind tocmai importul şi exportul de îmbrăcăminte utilizată.

Potrivit Ministerului de Interne spaniol, cele 20.000 de uniforme şi accesorii militare confiscate de poliţie ar fi servit să îmbrace "o armată întreagă", care, cu aceste instrumente, ar fi fost "perfect pregătită pentru luptă în oricare dintre centrele de luptă pe care organizaţiile jihadiste le au în lume". Reţeaua furniza material de război în mod "constant" şi "continuu", aşa cum a recunoscut departamentul condus de Jorge Fernandez Diaz, relatează presa spaniolă.

Investigatorii nu confirmă pentru moment faptul că aceste uniforme au fost fabricate în Spania, deşi nu au stabilit încă originea lor. Potrivit unor surse din Ministerul de Interne, se cercetează pentru a se stabili dacă provin dintr-o ţară din Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor