Dosarul transferurilor a trecut în etapa următoare
alte articole
Luni, la Curtea de Apel Bucureşti au fost audiaţi ca martori în dosarul transferurilor preşedintele Astrei, Dinu Gheorghe, şi fostul preşedinte al Oţelului, Ion Ionică, iar mandate de aducere au fost completate pe numele lui Nicolae Badea, Cosmin Contra, Sică Puşcoci şi Gheorghe Pedeanu, care nu s-au prezentat de bună voie la această dată.
Neprezentarea acestora alături de Dinu Gheorghe şi Ion Ionică, le-a adus o amendă contravenţională de 3.000 de lei fiecare şi un mandat de aducere din partea instanţei de judecată.
Dintre toţi cei inculpaţi, de la acest proces au lipsit Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoi, ultimul motivat, fiind în prezent internat la Spitalul Militar.
Gheorghe Copos a ajuns primul la Tribunal fiind urmat, la scurtă vreme, şi de ceilalţi colegi ai săi din boxa acuzaţilor. Dinu Gheorghe, venit cu o oră mai târziu, a fost primul audiat, subiectele despre care a fost interogat de procurori fiind transferul lui Cristi Dulca în Coreea, la Pohang Steelers, şi al lui Florin Bratu la Galatasaray.
”Suma cu care a fost vândut Dulca a fost de 450.000 de dolari. Au trecut 15 ani de atunci. Clubul Rapid a avut mandat pentru această sumă. Eram preşedintele clubului pe atunci. Au fost două contracte, unul pentru 330.000 de dolari şi unul pentru 120.000, dar eu am refuzat să semnez, deşi eram preşedintele clubului pe atunci. În schimb, la transferul lui Bratu la Galatasaray, în 2003, nu mai aveam nicio funcţie oficială la Rapid". La momentul plecării lui Dulca, Rapid era societate non-profit, nu societate pe acţiuni. Este adevărat că în anul 2006, după un control dispus de ANAF, a reieşit că clubul Rapid îi împrumutase pe Ioan Becali cu 500.000 de euro şi pe Gică Popescu cu 600.000”, a explicat Dinu Gheorghe.
Al doilea audiat a fost Ion Ionică, întrebările pentru acesta fiind legate de transferurile lui Florin Cernat şi Iulian Arhire de la Galaţi la Dinamo, respectiv Pohang Steelers.
”Ne-am întâlnit cu Victor Becali, MM Stoica şi Florin Cernat pentru a semna contractul de transfer de la Oţelul la Dinamo. Acolo nu mi s-a prezentat însă niciun memorandum de transfer între Dinamo şi firma olandeză Phoenix. Mihai Stoica avea toate atribuţiile legate de secţia de fotbal. Întreaga conducerea a Combinatului Siderurgic a fost de acord ca Arhire să se transfere în Coreea. Ştiu că Mihai Stoica l-a desemnat pe Sică Puşcoci să se ocupe de acest transfer”, a spus Ionică în faţa judecătorilor.
La data de 20 mai, dosarul transferurilor a fost retrimis pentru rejudecare la Curtea de Apel de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În luna noiembrie, CAB a dispus pedepse între trei şi opt ani pentru oamenii de afaceri din fotbalul românesc: George Copos, Cristi Borcea, Gică Popescu, Jean Pădureanu, Gigi Neţoiu, Mihai Stoica, Victor şi Ioan Becali.
În rechizitoriul DNA, 12 transferuri ale unor fotbalişti de la Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, efectuate în perioada 1999 – 2005, au fost înaintate procurorilor.
În 1999, Cristian Dulca a fost vândut la Pohang Steelers de la Rapid Bucureşti, Iulian Arhire a fost transferat de la Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, Cosmin Contra a plecat de la Dinamo la Deportiva şi Ionel Ganea de la Gloria Bistriţa la VfB Stuttgart.
În 2001, Paul Codrea de la Dinamo Bucureşti a ajuns la Genoa Cricket and Spa în Italia, Florin Cernat de la Dinamo Bucureşti a fost transferat la Dinamo Kiev şi Bogdan Mara tot de la Dinamo a ajuns la Deportivo Alaves.
În anul 2003, Nicolae Miţea a fost vândut către Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean a fost transferat de Gloria la Panathinaikos iar Florin Bratu, de la Rapid la Galatasaray Instanbul.
În anul 2004 , Dan Alexa, fotbalistul lui Dinamo a fost vândut spre Guoan Beijing.
Pentru anul 2005, Adrian Mihalcea este singurul jucător transferat de la Dinamo Bucureşti la Chunnam Dragons în Coreea de Sud.