Dosarul Roşia Montană. Pro Patrimonio: "Solicităm Guvernului să îşi reconsidere poziţia!"

Stoparea procedurii de includere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO este un gest iresponsabil al Guvernului, susţine Pro Patrimonio, care atrage atenţia că "vorbim de relaţii internaţionale, angajamente diplomatice, pe care Statul Român le calcă în picioare."
Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013
Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Vestea că Guvernul României a decis stoparea procesului de înscriere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO a stârnit valuri de îngrijorare şi indignare. Nu numai pe reţelele sociale, ci şi printre specialişti, care iau poziţie. Astfel, fundaţia Pro Patrimonio acuză un gest iresponsabil al Guvernului României şi cere Cabinetului Dăncilă să îşi reconsidere poziţia. De asemenea, Pro Patrimonio solicită Comitetului UNESCO să păstreze în procedură de evaluare dosarul Roşia Montană.

Scrisoarea deschisă a fost trimisă, prin intermediul lui Nicolae Raţiu, preşedintele boardului Fundaţiei Pro Patrimonio, direct către UNESCO.

Redăm apelul Pro Patriomonio, potrivit comunicatului remis Epoch Times:

"Astăzi ambasadorul României la UNESCO a confirmat ceea ce părea de neconceput într-o ţară europeană, semnatară a Convenţiei Patrimoniului Mondial: cu 3 săptămâni înainte de întrunirea anuală a Comitetului Patrimoniului Mondial, Guvernul României a decis să stopeze dosarul Roşia Montană.

Este un fapt fără precedent, ale cărui implicaţii sunt deosebit de grave şi pe care cu siguranţă că Guvernul României nu le-a evaluat. Vorbim de relaţii internaţionale, angajamente diplomatice, pe care Statul Român le calcă în picioare. În egală măsură, consecinţa acestui gest necugetat este una cu implicaţii adânci în comunitatea din Roşia Montană, pentru perspectivele sale de a avea un viitor bazat pe o dezvoltare sustenabilă în care resursa umană şi culturală să primeze şi nu bazat pe distrugere.

Vorbim despre un sit minier istoric a cărui unicitate a fost confirmată de ICOMOS, corpul de experţi ai UNESCO în probleme de patrimoniu: „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană conţine cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer Român din lume şi demonstrează schimbul de valori, prin tehnici inovative dezvoltate de imigranţi mineri Iliro Dalmaţi pricepuţi, pentru a exploata aurul prin căi potrivite caracteristicilor tehnice ale zăcământului”. Vorbim de o oportunitate unică pe care Roşia Montană o are, după decenii în care statul român nu a fost capabil să găsească soluţii pentru comunitate şi patrimoniu, dar a susţinut consecvent un proiect minier ce ar fi afectat iremediabil locul. Este recunoaşterea pe care acest sit istoric o merită şi pe care Academia Română, sute de organizaţii şi specialişti au afirmat-o, în nenumărate rânduri.

Fundaţia Pro Patrimonio se numără printre organizaţiile profesionale care au susţinut de ani buni protejarea şi salvarea Roşiei Montane, a patrimoniului şi comunităţii sale. Rămânem fermi, acum, în faţa acestui gest iresponsabil al Guvernului României şi solicităm Guvernului să îşi reconsidere poziţia. Este inadmisibil ca în anul Centenarului României şi Anul European al Patrimoniului, România să facă un gest anticultural, de abandon conştient al unui sit de patrimoniu de valoarea universală excepţională.

Solicităm totodată Comitetului UNESCO să privească spre scopul primordial al organizaţiei, acela de apărare a patrimoniului şi al comunităţilor în care se implică, dincolo de şovăiala unor reprezentanţi ai statului Român şi să păstreze în procedură de evaluare dosarul Roşia Montană.

Şerban Sturdza

Vicepreşedinte Fundaţia Pro Patrimonio

Reamintim că ieri în presă a apărut informaţia că Guvernul Dăncilă a stopat procedura de includere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, ceea ce ar fi ferit locul de distrugere prin minerit.

Cererea de stopare a dosarului a fost făcută de Ministerul Culturii şi transmisă ambasadorului României la UNESCO prin intermediul Ministerului de Externe, a declarat pentru G4Media.ro ambasadorul Adrian Cioroianu. Motivul invocat de Guvern pentru oprirea procedurii ar fi faptul că România este în plin proces de arbitraj cu Gabriel Resources, acţionarul majoritar Roşia Montană Gold Corporation, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer.

Decizia privind includerea Roşiei Montane ar fi urmat să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne