Dosarul lui Blejnar, returnat la DIICOT Braşov

DIICOT Braşov se va ocupa în continuare de dosarul "Motorina" în care fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, este acuzat de constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Decizia a fost luată marţi de magistraţii de la Tribunalul Braşov.
Balanta Justitiei (photos.com)
Cristina Boiangiu
18.12.2012

DIICOT Braşov se va ocupa în continuare de dosarul "Motorina" în care fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, este acuzat de constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Decizia a fost luată marţi de magistraţii de la Tribunalul Braşov.

Pe 4 decembrie, Blejnar a solicitat ca dosarul său să fie returnat la DIICOT "pentru ilegala sesizare a instanţelor de judecată" în cazul său. Fostul şef al ANAF a invocat nulitatea urmăririi penale raportată la faptul că nu sunt descrise faptele care se impută nici în rezoluţia de începere a urmăririi penale, nici în punerea în mişcare a urmăririi penale sau în rechizitoriu.

În luna septembrie, Blejnar şi alte 16 persoane au fost trimise în judecată pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul "Motorina". Alături de Blejnar, mai sunt judecaţi doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, şi fostul deputat braşovean Vasile Bran.

Procurorii de la DIICOT - Serviciul Teritorial Braşov au dispus începerea urmăririi penale faţă de Sorin Blejnar şi Codruţ Marta, pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.

"În fapt, se reţine că, în perioada martie - iulie 2010, inculpaţii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel şi Cuccina Salvatore au constituit un grup infracţional organizat, cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetăţeni români, italieni şi maghiari, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice - combustibili", se arată într-un comunicat al DIICOT Braşov.

Membrii grupării ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor