Dosarul judecătoarelor care au luat mită: Un avocat a denunţat 49 de magistraţi pentru fapte de corupţie
alte articole
Un avocat a denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) un număr de 49 de magistraţi pentru fapte de corupţie. Denunţurile sunt făcute în dosarul judecătoarelor care au luat mită. Avocatul este şi el arestat în acest dosar.
Conform unor surse din rândul anchetatorilor, este vorba despre avocatul Daniel Petre, care le-ar fi dezvăluit procurorilor DNA implicarea celor 49 de magistraţi în fapte de luare de mită şi trafic de influenţă şi modul în care acţionau aceştia, raportează rNews.
Dosarul celor trei judecătoare care au luat mită
Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins joi recursul judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi al fiului acesteia la decizia prin care au fost arestaţi preventiv de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB), precum şi recursul magistraţilor Viorica Dinu şi Antonela Costache, după ce CAB a respins cererea lor de liberare provizorie sub control judiciar.
Fostele judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti au fost trimise în judecată, alături de alte 21 de persoane, la data 8 iulie, de către procurorii DNA, fiind acuzate că ar fi luat mită pentru ca Dinel Staicu să fie eliberat.
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, la 9 august, într-un dosar în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare.
Potrivit procurorilor, Veronica Cîrstoiu, judecător la Secţia I penală a Curţii de Apel Bucureşti, a primit prin intermediari importante sume de bani de la persoane interesate în soluţionarea favorabilă a unor dosare penale aflate pe rolul instanţelor de judecată, "în scopul obţinerii unor soluţii favorabile în cauze penale". Totalul mitei pe care ar fi primit-o se situează în jur de 1 milion de euro.
"În acest context, în seara zilei de 8 august 2013, una din tranşele de bani, în cuantum de 50.000 de euro, a fost primită de Cergan Florin pentru a o remite mamei sale Cîrstoiu Veronica. Aceasta, la rândul ei, potrivit înţelegerii cu persoanele implicate şi interesate, urma sa transmită această tranşă unuia dintre judecătorii învestiţi cu judecarea uneia dintre cauzele respective", potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale.
În cadrul acestui dosar procurorii anticorupţie au decis miercuri arestarea preventivă a lui Dinel Staicu, cel care ar fi dat mită pentru a primi soluţii favorabile de la judecători. Dinel Staicu fusese condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).
Acesta formulase o contestaţia în anulare în acest dosar care urma sa fie judecată de completul de la Curtea de Apel Bucureşti din care făceau parte judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu.
Conform motivării judecătorilor care au dispus arestarea preventivă a Veronicăi Cîrstoiu, în perioada august 2011 – ianuarie 2012, Adriana Dascălu ar fi cerut de la omul de afaceri craiovean Dinel Staicu ”suma de 2.500.000 euro, diminuată, ulterior, la 2.000.000 euro şi, apoi, la 1.500.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă” asupra a trei magistraţi de la CAB, respectiv Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu ”pentru a-i determina să pronunţe, în calitate de membri ai aceluiaşi complet de judecată, o hotărâre favorabilă” în cazul acestuia.
”Pe parcursul activităţii infracţionale, Dascălu Adriana a primit în cursul lunii ianuarie 2012 o primă tranşă de 1.200.000 euro din folosul pretins şi a convenit că diferenţa de 300.000 euro să îi fie remisă la o dată ulterioară celei la care instanţa de judecată urma sa pronunţe admiterea contestaţiei în anulare formulate de Staicu Dinel”, se precizează în motivare.
Potrivit informaţiilor strânse de procurori, Cîrstoiu ar fi cerut în luna februarie 2012, prin intermediul învinuitei Adrianei Dascălu, suma de un milion de euro, din care a primit, cu ajutorul aceluiaşi complice, aproximativ 630.000 euro de la Dinel Staicu, prin medierea altor persoane. ”Pretinderea şi primirea acestor foloase s-a realizat în scopul facilitării de către judecătorul Cîrstoiu Veronica, ca membru al completului care a fost învestit să soluţioneze dosarul având ca obiect contestaţia în anulare formulată de Staicu Dinel, a obţinerii unei hotărâri favorabile acestuia”, se precizează în motivarea magistraţilor la CAB.
Cele trei judecătoare au reprezentat completul de judecată care, acum doi ani, a decis anularea condamnării la închisoare primite de Dinel Nuţu Staicu în dosarul BIR.