Dosar: Mecanismul fraudei în fotbalul românesc (IV) – Aproape 70 de milioane de euro abandonate de statul român

Marii beneficiari ai sistemului de fraudare a statului în cazul transferurilor de jucători, dar nu numai – “Epoch Times România” v-a prezentat şi alte modalităţi prin care zeci de milioane de euro au ajuns în buzunarele investitorilor din fotbal în loc să figureze la bugetul de stat – au fost personaje precum Ioan şi Victor Becali, George Copos, Cristian Borcea şi alţii, dar ETR vă va demonstra în cele ce urmează că nimic nu ar fi fost posibil fără complicitatea, de fapt, pasivitatea, statului
Gigi Becali (Epoch Times România)
Bogdan Costea
17.11.2012

Marii beneficiari ai sistemului de fraudare a statului în cazul transferurilor de jucători, dar nu numai – “Epoch Times România” v-a prezentat şi alte modalităţi prin care zeci de milioane de euro au ajuns în buzunarele investitorilor din fotbal în loc să figureze la bugetul de stat – au fost personaje precum Ioan şi Victor Becali, George Copos, Cristian Borcea şi alţii, dar ETR vă va demonstra în cele ce urmează că nimic nu ar fi fost posibil fără complicitatea, de fapt, pasivitatea, statului. Mai mult, implicate în acoperirea acestor fapte sunt şi Federaţia Româna de Fotbal şi chiar cluburile păgubite.

Statul român ştie de cel puţin zece ani de una dintre modalităţile prin care cluburile româneşti scapă, peste noapte, de datorii de zeci de milioane de dolari sau euro, dar nu a făcut nimic pentru a “închide” acest veritabil robinet al risipei. La nivelul anului 2006, datoriile cluburilor bucureştene către bugetul de stat erau de aproximativ 30 milioane de euro. Numai că, cum nimeni nu s-a interesat să le plătească sau să îi forţeze pe cei implicaţi să le plătească, ele au crescut cu peste 11 milioane în numai doi ani, ajungând la aproape 42 milioane de euro în 2008. Cum nici până în ziua de azi banii datoraţi nu au ajuns în buzunarele statului, e de aşteptat ca suma să se apropie acum de circa 70 de milioane de euro!Numai Steaua ar avea de plătit aproape jumătate din această sumă!

Steaua, Dinamo, Rapid nu sunt numai cluburi care se bat pentru titlu şi Liga Campionilor, ci şi grupări care cumulează cele mai mari datorii către stat. Patronii lor, cu sute de milioane de euro în conturi, fac tot posibilul să scape de datorii „rostogolindu-le“ prin diferite societăţi pentru a li se pierde urma. Obligaţi ori să le plătească, ori să le ascundă pentru a primi licenţă, acţionari sau finanţatori precum Gigi Becali, George Copos, Nicolae Badea, Cristi Borcea, Vasile Şiman şi ceilalţi au ales a doua soluţie, ferecându-şi portofelul şi cautând tertipuri pentru a se fofila.

De unde provin aceste datorii? Este simplu, e vorba de datoriile „istorice“ ale cluburilor. Mai precis, la nivelul anilor 2000 era la modă ca un club de fotbal să acumuleze datorii de milioane sau chiar zeci de milioane de euro (sau dolari) pe o anumită firmă, ACS FC Dinamo, de exemplu. Când datoriile erau prea mari, acţionarii firmei în cauză deschideau o altă firmă, Dinamo 1948, de pildă, unde transferau toţi jucătorii, palmaresul clubului, toate mijloacele fixe, într-un cuvânt tot activul, dar nu şi pasivul! Acţionarii erau aceiaşi, dar firma era una complet „virgină“, fără nici o datorie. Vechea societate era băgată în faliment, iar statul nu a recuperat nici până în ziua de azi zecile de milioane „rostogolite“ de pe o societate pe alta. Atenţie: această operaţiune se repeta ori de câte ori datoriile erau prea mari, în cazul Dinamo existând cel puţin două firme pline de datorii în urmă, la Rapid vreo 2-3, la Progresul 3-4, Sportul Studenţesc 1-2, iar Steaua numai una, dar cu o sumă de aproape 35 de milioane de euro!

De altfel, cazul Steaua este unul special. Ruptura s-a produs în momentul în care Gigi Becali a preluat clubul de la AFC Steaua. El a creat imediat FC Steaua, societate pe care a transferat toţi jucătorii, palmaresul, contractele, la AFC Steaua lăsând, conform rapoartelor anchetatorilor fiscali, un fax, un televizor şi o imprimantă. Şi, la vremea respectivă, peste 12 milioane de euro datorii către stat! Între timp, suma se apropie de 40 de milioane şi creşte în continuare pentru că nimeni nu face ceva pentru a o recupera sau o trece, definitiv, la pierderi ale statului. Deşi situaţia datează de aproape zece ani, în toată această perioadă nu s-a găsit niciodată modalitatea de a-l face pe Gigi Becali să plătească, deşi toată lumea este de acord că el a fost cel care, prin devalizarea AFC Steaua, a făcut ca această asociaţie să nu mai aibă nici o posibilitate de a-şi achita datoriile. Mai mult, pentru a şterge definitiv, probabil, urmele, Gigi Becali nici nu mai figurează acum printre acţionarii FC Steaua, deşi toată lumea consideră că el este patronul grupării din Ghencea.

Pe de o parte, mai marii echipelor din Capitală spun că nu vor să plătească datoriile „istorice“, care provin de la societăţi ce au administrat Dinamo, Steaua sau Rapid în trecut, la începutul anilor 2000, nu de asociaţiile care se ocupă acum de echipe. Pe de altă parte, ceea ce „uită“, Badea, Becali, Copos şi ceilalţi este faptul că asociaţiile cu datorii au fost conduse tot de ei, iar în momentul în care s-a trecut pe noile societăţi ar fi trebuit să fie preluat şi pasivul, nu numai activul! În plus, este foarte clar faptul că prin lăsarea de izbelişte a societăţilor cu datorii, prin trecerea fotbaliştilor pe alte asociaţii, patronii au tăiat orice posibilitate ca acestea să îşi poată plăti datoriile, statul având obligaţia ca, prin agenţii săi, să dovedească reaua credinţă a celor implicaţi şi atragerea în solidar. Culmea este că judecători, deci angajaţi ai statului român, fac tot posibilul ca firmele cu mari datorii să fie declarate falimentare, moment în care statul ar pune cruce banilor în cauză! Altfel spus, statul român acţionează împotriva intereselor statului român!

Federaţia Română de Fotbal este şi ea implicată în acoperirea acestor fapte, acţionând ani de zile împotriva propriilor interese. FRF a dat viză tuturor transferurilor internaţionale fără să ceară ce i se cuvenea: 4% din valoarea acestora, conform propriilor regulamente. Deşi la FRF se ştia de această problemă, nimeni nu i-a “deranjat” pe cei de la Dinamo, Rapid, Gloria etc să efectueze transferurile, deşi era foarte simplu ca transferul să fie parafat la FRF – acordul federaţiei este obligatoriu pentru orice mutare de jucător – numai după încasarea a 4% din sumă. Aşa se face că, una peste alta, FRF a contabilizat o pierdere de aproape 600.000 de dolari numai din neîncasarea taxelor, bani pe care, culmea, nu i-a cerut niciodată.

Cluburile păgubite de Borcea, Copos, Becali & Co nu s-au constituit nici măcar până în ziua de azi în părţi civile împotriva celor care i-au ţepuit pentru a-şi recupera pierderea. Şi nu e vorba de o sumă mică: procurorii au ajuns la concluzia că Dinamo, Rapid, Oţelul Galaţi şi Gloria Bistriţa au fost păgubite cu aproape 11 milioane de dolari! La dosare nu există, însă, nici măcar o sesizare din partea păgubiţilor împotriva celor care le-au afectat bugetul…

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor