Dosar: Mecanismul fraudei în fotbalul românesc (I) – Groparii propriilor echipe

Victor Becali,impresar şi acţionar la clubul Dinamo (Epoch Times)
Bogdan Costea
14.11.2012

Cei opt oameni de fotbal condamnaţi acum câteva zile de justiţie la ani buni de închisoare, majoritatea dintre ei cu executare, au fost aduşi în faţa instanţei în urma unui rechizitoriu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ce a relevat nereguli în cazul transferurilor a 12 fotbalişti români la echipe din străinătate în perioada 1998-2005. Decisive în realizarea rechizitoriului au fost răspunsurile primite în cadrul celor 17 comisii rogatorii efectuate în mai multe state din Europa şi Asia (între care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia), care au trimis la Bucureşti actele care au stat la baza realizării transferurilor, acolo unde se află sumele reale plătite de grupările implicate în aceste transferuri.

Epoch Times România’’ vă prezintă mai jos, caz cu caz, mecanismul fraudei, modul cum patroni, impresari sau investitori din fotbalul românesc au reuşit să facă bani buni, milioane de dolari, în dauna statului şi a cluburilor pe care le reprezentau, din vânzarea de fotbalişti.

Transferul lui Cristian Dulca de la Rapid la Pohang Steelers - învinuit George Copos

Cristian Dulca, pe atunci căpitanul echipei Rapid, a trecut în ianuarie 1999 de la FC Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers. Potrivit actelor contabile ale clubului român, transferul s-ar fi făcut pentru 120.000 de dolari, însă, din documentele aflate la dosarul DNA, valoarea reală a transferului a fost de 600.000 de dolari. În ordonanţa DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Gheorghe Copos, procurorii reţin că patronul clubului Rapid a comis infracţiunea de înşelăciune. Potrivit procurorilor, Copos, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA), cunoscând suma reală de transfer, le-a prezentat o sumă diminuată membrilor CA, procurându-şi astfel un folos material injust şi diminuând totodată veniturile cluburilor. În acest caz, Copos a înşelat clubul Rapid, clubul CFR Cluj (care avea de primit 35% din valoarea transferului), Federaţia Română de Fotbal (FRF), care primea un procent de 4% din toate transferurile externe ale fotbaliştilor români, şi statul român, prin neplata unor impozite mai mari.

Transferul lui Iulian Arhire de la Oţelul Galaţi la Pohang Steelers - învinuit Mihai Stoica

Un alt transfer verificat de procurorii DNA a fost cel al lui Iulian Arhire de la Oţelul Galaţi la Pohang Steelers din Coreea de Sud, care s-a realizat în martie 1999. Potrivit documentelor aflate la procurori, oficial, în contabilitatea clubului Oţelul Galaţi figurează ca fiind primită suma de 150.000 de dolari pentru acest transfer, însă, conform datelor primite de procurori din Coreea de Sud, suma reală a fost de 700.000 de dolari. Clubul Oţelul a fost principalul prejudiciat, alături de FRF şi bugetul de stat, prin neplata impozitelor.

Transferul lui Cosmin Contra de la Dinamo la Alaves - învinuiţi Ioan Becali şi Cristian Borcea

Fundaşul Cosmin Contra a plecat în iunie 1999 de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves în Spania. Suma regăsită de procurori în contabilitatea clubului Dinamo este de 800.000 de dolari dar, conform cu rezultatele comisiei rogatorii trimisă de Parchetul Special Anticorupţie din Spania, reiese că suma reală a fost de 1.812.500 dolari, diferenţa nedeclarată de bani fiind de peste un milion de euro. Învinuiţi de această înşelăciune în dauna clubului Dinamo sunt Cristian Borcea şi Ioan Becali, primul oficial al clubului, cel de-al doilea impresar, aceştia păgubind atât clubul, printr-un prejudiciu de peste un milion de dolari, cât şi bugetul de stat.

Transferul lui Ionel Ganea de la Gloria Bistriţa la VfB Stuttgart - învinuiţi Jean Pădureanu şi Ioan Becali

În cazul plecării lui Ionel Ganea de la Gloria Bistriţa la VfB Sttugart, în iulie 1999, procurorii DNA au reţinut că împotriva reglementărilor FIFA, preşedintele echipei bistriţene, Jean Pădureanu, a înstrăinat drepturile federative de transfer ale jucătorului unui off-shore aflat în Olanda, Phoenix BV. Prin acest mecanism, din suma totală de 2 milioane de dolari, care reprezintă contravaloarea transferului lui Ganea, 600.000 de dolari au fost înregistraţi în contabilitatea clubului Gloria Bistriţa, iar diferenţa ar fi fost obţinută fraudulos de către Jean Pădureanu. Cel care a intermediat acest transfer este fostul impresar Ioan Becali. Procurorii îi acuză pe cei doi de înşelăciune în dauna clubului Gloria Bistriţa, în cuantum de 1,4 milioane de dolari, evaziune fiscală aferentă ascunderii sumei reale a transferului, precum şi spălare de bani.

Transferul lui Paul Codrea de la Dinamo la Genoa - învinuiţi Cristian Borcea, Ioan Becali şi Victor Becali

Fotbalistul Paul Codrea s-a transferat în ianuarie 2001 de la Dinamo Bucureşti la Genoa, în Italia, tranzacţia efectuându-se tot prin off-shore-ul olandez Phoenix BV. Astfel, şi în acest caz, încălcându-se prevederile FIFA, sub semnătura lui Cristian Borcea s-ar fi înstrăinat drepturile federative de transfer ale lui Codrea către firma din Olanda pentru suma de 20.000 de dolari, deşi jucătorul era la echipa naţională şi avea o cotă internaţională foarte bună. Ulterior, DNA a stabilit că administratorul acestei firme, avocatul olandez Johan Versulius a primit suma de 2.650.000 de dolari, reprezentând contravaloarea transferului lui Codrea la Genoa. Această sumă a fost virată potrivit procurorilor într-un off-shore din Insulele Virgine Britanice, după care, la ordinul lui Ioan Becali, banii au fost transferaţi în România şi retraşi în numerar de fratele acestuia din urmă, impresarul Victor Becali. În acest fel Cristian Borcea, Ioan Becali şi Victor Becali au comis infracţiunile de înşelăciune în dauna clubului Dinamo în cuantum de 2.630.000 de dolari şi spălare de bani.

Transferul lui Florin Cernat de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev - învinuiţi Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali şi Victor Becali

În ceea ce priveşte transferul lui Florin Cernat din februarie 2001 de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev, conform comisiei rogatorii efectuate de procurori în Ucraina, suma reală de transfer a fost de un milion de dolari, în timp ce în contabilitatea clubului Dinamo Bucureşti apare suma de 500.000 de dolari. După cum rezultă din actele de la dosar, Mihai Stoica, conducător al clubului Oţelul Galaţi - clubul unde a evoluat prima oară Cernat -, a acceptat înstrăinarea drepturilor federative de transfer către Phoenix BV din Olanda. Ioan Becali a intermediat tranzacţia, iar fratele acestuia, Victor Becali, a fost cel care a pentru semnat actele. Apoi, clubul Dinamo, prin Cristian Borcea, a cumpărat 50% din drepturile federative de transfer ale lui Florin Cernat de la Phoenix BV, care le cumpărase anterior de la Oţelul Galaţi, contra sumei de 350.000 de dolari. Astfel, DNA reţine că, deşi Dinamo era coproprietar cu Phoenix BV, Cristian Borcea a semnat contractul de transfer al lui Cernat la Dinamo Kiev în calitate de unic proprietar al jucătorului, iar în acest mod suma obţinută a fost "spălată". Banii au ajuns în România prin intermediul unui off-shore, de unde, din ordinul lui Ioan Becali, au fost ridicaţi în numerar de Victor Becali. Conform procurorilor, în cazul Cernat, Mihai Stoica ar fi comis infracţiunea de spălare de bani şi înşelăciune în dauna clubului Dinamo în cuantum de 500.000 de dolari, această ultimă infracţiune alături de Cristian Borcea, Ioan Becali şi Victor Becali.

Transferul lui Bogdan Mara de la Dinamo la Alaves - învinuiţi Cristian Borcea şi Ioan Becali

Bogdan Mara s-a transferat în 2001 de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves din Spania, procurorii ajungând la concluzia că tranzacţia s-a realizat tot printr-o firmă a avocatului olandez Johan Versluis. Intermediarul transferului a fost Bedrijskundig Adviesbureau A.L. Van Duivenboden B.V., care a primit suma de 200.000 de dolari din totalul de 1,2 milioane de dolari încasată de la clubul spaniol în urma transferului. În acest caz, virarea sumei de 200.000 de dolari către o firmă care nu a avut nici o contribuţie la realizarea transferului s-a făcut printr-un act semnat de Cristian Borcea. DNA susţine că Cristian Borcea şi Ioan Becali ar fi săvârşit infracţiunile de înşelăciune în dauna clubului Dinamo de 200.000 de dolari şi spălare de bani.

Transferul lui Nicolae Miţea de la Dinamo la Ajax Amsterdam - învinuiţi Cristian Borcea, Ioan Becali şi Victor Becali

Condiţiile transferului fotbalistului Nicolae Miţea de la Dinamo Bucureşti la Ajax Amsterdam, în august 2003, au fost cu totul speciale. Astfel, Cristian Borcea a semnat în numele clubului Dinamo acordul de transfer pentru fotbalistul Miţea fără să aibă pretenţii financiare, deşi jucătorul era, la acea vreme, extrem de apreciat atât pe plan intern, cât şi internaţional. În realitate, însă, conform actelor venite din Olanda, Ajax Amsterdam a plătit 800.000 de dolari în contul firmei Internaţional Sport Management, unde administratori erau fraţii Ioan şi Victor Becali. Cei trei acuzaţi, Borcea şi fraţii Becali sunt învinuiţi de înşelăciune în dauna clubului Dinamo de 800.000 de dolari şi de spălare de bani.

Transferul lui Lucian Sînmărtean de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena - învinuiţi Victor Becali, Gică Popescu şi Jean Pădureanu

Lucian Sînmărtean a fost transferat, în august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena. Procurorii au stabilit că preşedintele clubului Gloria, Jean Pădureanu, a cedat 50% din drepturile federative de transfer ale jucătorului către firma interpusă Intermark Internaţional din Rotterdam, Olanda, administrată de acelaşi Johan Versluis. Transferul a fost negociat de Victor Becali, iar la negocieri a participat şi Gică Popescu, la acea vreme angajat al firmei de impresariat a fraţilor Becali. Procurorii spun că suma totală de transfer a fost de 600.000 de euro, Gloria Bistriţa încasând doar 300.000 euro, restul fiind viraţi, la indicaţia lui Gică Popescu şi Victor Becali în contul lui Intermark Internaţional din Rotterdam, Olanda, firmă care nu a avut, de fapt, nici o contribuţie la realizarea tranzacţiei. Învinuiţii Victor Becali, Gică Popescu şi Jean Pădureanu sunt acuzaţi că ar fi comis infracţiunile de înşelăciune în dauna clubului Gloria Bistriţa de 300.000 de euro, evaziune fiscală prin ascunderea sumei reale a transferului şi spălare de bani.

Transferul lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray - învinuiţi George Copos, GicăPopescu şi Ioan Becali

Florin Bratu a plecat de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Instanbul, transferul fiind intermediat de Ioan Becali. Conform actelor venite din Turcia, suma reală de transfer a fost de 2.750.000 de dolari, iar în contabilitatea clubului Rapid apar doar 630.000 de dolari, clubul fiind păgubit deci cu diferenţa de 2.120.000 de dolari. Pentru transferul acestui jucător anchetatorii îi acuză pe George Copos, Gică Popescu şi Ioan Becali de înşelăciune în dauna clubului Rapid şi evaziune fiscală prin ascunderea sumei reale.

Transferul lui Dan Alexa de la Dinamo la Guoan Beijing- învinuiţi Gheorghe Neţoiu, Cristian Borcea şi Ioan Becali

Dan Alexa a plecat de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing în China în iunie 2004, iar tranzacţia a fost realizată tot de o firmă a avocatului olandez Johan Versluis, Pyralis, care a primit de la Cristian Borcea, gratuit, dreptul de a plasa jucătorul. Contractul de transfer al lui Alexa a fost semnat de Gheorghe (Gigi) Neţoiu, acesta încasând suma de 730.000 de euro, din care a virat 403.000 de dolari, adică 55,2% către firma avocatului olandez, deşi aceasta nu a avut nici un merit la realizarea tranzacţiei. Clubul Dinamo a fost astfel păgubit cu suma care a ajuns la firma Pyralis, iar Ioan Becali - intermediarul transferului, Gheorghe (Gigi) Neţoiu şi Cristian Borcea au comis infracţiunile de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Transferul lui Adrian Mihalcea de la Dinamo la Chunam Dragons- învinuiţi Cristian Borcea şi Ioan Becali

Adrian Mihalcea a plecat de la Dinamo Bucureşti în iunie 2005, fiind transferat la Chunam Dragons în Coreea de Sud tot prin intermediul unei firme a avocatului olandez Johan Versluis, respectiv Bedrijskundig Adviesbureau A.L. Van Duivenboden B.V. Anchetatorii au stabilit că acestei firme i s-au cesionat în mod gratuit drepturile federative de transfer ale jucătorului Mihalcea, din totalul sumei de 600.000 de dolari încasată direct de firma olandeză doar 250.000 de dolari fiind viraţi către Dinamo. Firma avocatului Versluis ar fi încasat astfel 350.000 de dolari fără a avea vreun merit în acest transfer. Pentru transferul lui Mihalcea, procurorii îi acuză pe Ioan Becali şi Cristian Borcea de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Dinamo Bucureşti a fost clubul care a avut cel mai mult de suferit de pe urma tranzacţiilor ilegale, gruparea din Ştefan cel Mare fiind prejudiciată cu 5.844.690 de dolari. Urmează apoi Rapid Bucureşti cu 2.250.000 de dolari, Gloria Bistriţa cu 1.695.000 de dolari şi Oţelul Galaţi cu 550.000 de dolari. De asemenea, şi Federaţia Română de Fotbal a fost prejudiciată prin nedeclararea sumelor reale, deoarece cluburile ar fi trebuit atunci să plătească o taxă de 4% din valoarea transferurilor. Potrivit anchetatorilor, în contul FRF nu au mai ajuns 532.000 de dolari şi 28.800 de euro. Tot potrivit rechizitoriului, învinuiţii din dosarul transferurilor frauduloase din fotbal au prejudiciat statul cu peste un milion de euro, prin neplata taxelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor