Dorin Drăguţanu: Moldova nu îşi poate permite un curs liber flotant al leului
Moldova nu îşi poate permite deocamdată un curs liber flotant al monedei naţionale, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu. Funcţionarul a declarat că regulatorul nu poate da promisiuni că nu va interveni în situaţia de pe piaţa valutară.
"Noi vom interveni în situaţia, dar numai atunci când aceasta o va cere, motiv pentru care la noi pe piaţa valutară se aplică un curs flotant administrat", a precizat el.
Guvernatorul BNM a spus că pentru investitorii care intenţionează să vină în Moldova este important să constate o stabilitate macroeconomică în ţară. "Investitorii serioşi, precum Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare care acordă credite Republicii Moldova, doresc să ştie că investesc într-o economie în creştere, că economia moldovenească poate rezista unor provocări anumite şi chiar şocuri", a subliniat Drăguţanu.
Şeful BNM a accentuat faptul că pentru investitorii strategici este important nu doare faptul că în ţară sunt impozite mici, facilităţile mari, un curs fix sau o monedă puternică, dar şi ca "parametrii macroeconomici să fie stabili şi predictibili". Drăguţanu a comparat cursul valutar cu o supapă care ajută economia să se adapteze la mediul exterior. "Nu poţi dori concomitent creştere în economie, dobânzi mici şi o monedă naţională puternică. Aşa ceva nu poate să existe", a menţionat responsabilul, amintind de scopul principal al BNM este inflaţia targetată.
Pe parcursul ultimilor 24 de luni, BNM menţine inflaţia în limitele a 5% plus-minus 1,5%. "În regiune există bănci centrale care au purces la targetarea inflaţiei şi au atins-o peste şapte-opt luni, pe când noi am început în urmă cu patru ani şi deja doi ani o menţinem în parametrii necesari", a conchis guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.
Rezultatul inflaţiei în anul 2013 a fost de 5,2%, iar inflaţia medie pe an - de 4,6%. În anul 2014, potrivit prognozei BNM, inflaţia va constitui 5,4%, în 2015 - 4,8%.