Dorin Drăguţanu: Moldova nu îşi poate permite un curs liber flotant al leului

Moldova nu îşi poate permite deocamdată un curs liber flotant al monedei naţionale, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu.
Moneda oficială a Republicii Moldova (leul) (Epoch Times)
Epoch Times România
18.02.2014

Moldova nu îşi poate permite deocamdată un curs liber flotant al monedei naţionale, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu. Funcţionarul a declarat că regulatorul nu poate da promisiuni că nu va interveni în situaţia de pe piaţa valutară.

"Noi vom interveni în situaţia, dar numai atunci când aceasta o va cere, motiv pentru care la noi pe piaţa valutară se aplică un curs flotant administrat", a precizat el.

Guvernatorul BNM a spus că pentru investitorii care intenţionează să vină în Moldova este important să constate o stabilitate macroeconomică în ţară. "Investitorii serioşi, precum Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare care acordă credite Republicii Moldova, doresc să ştie că investesc într-o economie în creştere, că economia moldovenească poate rezista unor provocări anumite şi chiar şocuri", a subliniat Drăguţanu.

Şeful BNM a accentuat faptul că pentru investitorii strategici este important nu doare faptul că în ţară sunt impozite mici, facilităţile mari, un curs fix sau o monedă puternică, dar şi ca "parametrii macroeconomici să fie stabili şi predictibili". Drăguţanu a comparat cursul valutar cu o supapă care ajută economia să se adapteze la mediul exterior. "Nu poţi dori concomitent creştere în economie, dobânzi mici şi o monedă naţională puternică. Aşa ceva nu poate să existe", a menţionat responsabilul, amintind de scopul principal al BNM este inflaţia targetată.

Pe parcursul ultimilor 24 de luni, BNM menţine inflaţia în limitele a 5% plus-minus 1,5%. "În regiune există bănci centrale care au purces la targetarea inflaţiei şi au atins-o peste şapte-opt luni, pe când noi am început în urmă cu patru ani şi deja doi ani o menţinem în parametrii necesari", a conchis guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

Rezultatul inflaţiei în anul 2013 a fost de 5,2%, iar inflaţia medie pe an - de 4,6%. În anul 2014, potrivit prognozei BNM, inflaţia va constitui 5,4%, în 2015 - 4,8%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor