Donaţii online pentru a-l ajuta pe artistul chinez Ai Weiwei să-şi plătească amenda
Artistul disident Ai Weiwei a strâns deja o treime din cele 1,7 milioane de euro pe care i le cere Fiscul, dar guvernul ameninţă că îl va acuza de 'acumulare ilegală de fonduri'. Orbit de autoritarismul său, regimul chinez este pe cale să-l transforme pe celebrul artist într-un alt martir al drepturilor omului, cum s-a întâmplat când l-a trimis la închisoare pe disidentul Liu Xiaobo şi l-a propulsat spre Premiul Nobel pentru Pace, notează marţi ziarul ABC.
De data aceasta, 'kafkianul' proces legal împotriva lui Ai Weiwei, nu numai că i-a indignat pe artişti, proprietari de galerii şi muzee, ci a şi suscitat pe Internet un curent de solidaritate faţă de autor chiar în China. După ce s-a aflat săptămâna trecută că Ai Weiwei a fost amendat cu 15 milioane de yuani (1,7 milioane de euro) pentru o presupusă evaziune fiscală imputată de guvernul chinez, mii de donatori anonimi i-au trimis deja o treime din sumă pentru plata amenzii.
Potrivit unuia dintre cei care au ajutat la colectă, Liu Yanping, 18.829 de persoane au contribuit la strângerea a 5,2 milioane de yuani (610.000 de euro) până luni la prânz. Mulţi şi-au trimis contribuţia prin conturi bancare sau în mod anonim de teama represaliilor, în coşuri depuse în faţa casei artistului, sau pliând bancnote în formă de avione pe care le-au lansat pe deasupra porţii. Iar la poştă s-au adunat deja 776 de colete poştale pe numele său ce trebuie ridicate. Dar acest val de sprijin ar putea să se întoarcă împotriva lui. Aşa cum notează ziarul Global Times, organul de presă în limba engleză al Partidului Comunist, Ai Weiwei ar putea fi acuzat de 'acumulare ilegală de fonduri'.
Pentru a stopa această colectă masivă, ziarul a avertizat că 'numărul donatorilor este extraordinar de mic comparativ cu populaţia Cinei' şi se întreabă dacă artistul are nevoie de acest ajutor ţinând cont de încasările lui milionare la expoziţii din Londra, Paris sau Berlin. De când bărbosul artist, în vârstă de 54 de ani şi fiu al unui poet care a suferit represaliile Revoluţiei Culturale, a început să se evidenţieze prin criticile sale politice şi comentariile acide pe Twitter - cu 70.000 de simpatizanţi în pofida cenzurii impusă reţelei de socializare, alături de Facebook şi Youtube - autorităţile nu au încetat să-l hărţuiască. În asemenea măsură încât şi-a anunţat intenţia de a emigra în Germania pentru a-şi continua opera.
În 2009 a fost operat de urgenţă la cap după ce poliţia l-a lovit cu putere pentru a fi denunţat prăbuşirea masivă de şcoli în timpul cutremurului din Sichuan din cauza construcţiei lor cu materiale de proastă calitate ca urmare a corupţiei endemice. Atelierul său din Shanghai a fost demolat în decembrie, iar în ianuarie i-a fost anulată prima mare expoziţie în China. La începutul lui aprilie a fost arestat pe aeroportul din Beijing, când se pregătea să zboare spre Hong Kong, şi a stat trei luni închis fără să intre în contact cu familia. Deşi autorităţile au anunţat că Ai Weiwei şi-a mărturisit infracţiunea în timp ce era izolat de avocatul său, apropiaţii spun că el nu a înşelat fiscul şi că este persecutat pentru criticile împotriva guvernului.
Artistul, care are termen până pe 15 noiembrie să plătească amenda şi impozitele neachitate, a asigurat că nu va plăti niciun yuan până ce poliţia nu îi va restitui registrele de contabilitate. Alarmat de revoltele pe Internet care au zguduit primăvara aceasta ţările musulmane, regimul de la Beijing a înăsprit reprimarea şi a lansat un serios avertisment disidenţilor plasând după gratii o figură atât de cunoscută ca Ai Weiwei.