Donald Tusk “visează” la anularea Brexitului. “Nu putem ceda fatalismului”
alte articole
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, nu a renunţat la speranţa opririi Brexitului, afirmând că Uniunea Europeană “nu poate ceda fatalismului”.
Într-un discurs adresat, marţi, membrilor Parlamentului European, Tusk a declarat: “În cadrul Consiliului European, unul dintre lideri ne-a avertizat să nu fim visători şi să nu credem că Brexitul poate fi anulat”.
Cu doar câteva zile în urmă, Tusk a făcut remarci similare când a declarat presei poloneze: “Poate am putea evita ca Marea Britanie să iasă din UE – în mod evident acesta nu este rolul meu, ci este visul meu personal”.
Tusk a fost criticat de unii europarlamentari de top pentru că a permis ca Marea Britanie să obţină o prelungire a termenului limită pentru Brexit, restabilit în prezent pentru ziua de 31 octombrie. Unul dintre europarlamentari a avertizat că decizia va “otrăvi” alegerile europene, care trebuie să înceapă în 23 mai.
Europarlamentarul Guy Verhofstadt i-a declarat lui Tusk că, “în loc să îl trimiteţi pe [premierul britanic Theresa] May înapoi la Londra fără niciun fel de prelungire sau, în cel mai bun caz, cu o prelungire foarte scurtă – câteva zile sau o săptămână – i-aţi oferit şase luni”.
În opinia lui Verhofstadt, noul termen limită al ieşirii Marii Britanii din bloc va prelungi “nesiguranţa şi va importa haosul Brexitului în UE şi va otrăvi alegerile europene iminente”.
Tusk a răspuns, afirmând: “Doresc să reamintesc tuturor că Marea Britanie are dreptul şi obligaţia să participe la aceste alegeri cât timp rămâne în UE”.
Remarcile lui Tusk au avur loc după ce fostul premierul britanic Tony Blair şi fostul premier irlandez Bertie Ahern au cerut organizarea celui de-al doilea referendum pe tema Brexitului. Cei doi au susţinut că Brexitul este cea mai mare ameninţare la adresa Acordului din Vinerea Mare (cunoscut şi sub numele de Acordul de la Belfast), care trebuie să fie protejat.
Înt-un interviu acordat duminică publicaţiei Observer, Blair şi Ahern au afirmat: “După Acordul din Vinerea Mare, au avut loc două referendumuri. Referendumul privind acordul din Irlanda de Nord, bazat pe fapte şi nu pe promisiuni, claritate şi nu ambiguitate, şi care a primit 71% dintre voturi pentru tabăra DA. În cadrul referendumului similar din Republica Irlanda, tabăra DA a primit 94% dintre voturi”.
Ei au adăugat: “Acum este momentul pentru un referendum de confirmare, ţinând cont de faptul că UE a prelungit termenul limită pentru Brexit până în 31 octombrie. Acest lucru trebuie urmărit şi May ar trebui să preia conducerea în acest proces”.