Donald Trump aprobă aplicarea de sancţiuni Chinei pentru genocidul împotriva uigurilor din Xinjiang

Soldaţi chinezi dispersează manifestanţi uiguri în regiunea Xinjiang,  China, 2016.
Soldaţi chinezi dispersează manifestanţi uiguri în regiunea Xinjiang, China, 2016. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a aprobat, miercuri, o lege care autorizează sancţiuni împotriva oficialilor chinezi pentru reţinerea în masă şi supravegherea musulmanilor uiguri din vestul Chinei, din provincia Xinjiang.

Noua legislaţie este cea mai semnificativă acţiune a unei ţări occidentale în vederea pedepsirii regimului comunist chinez pentru genocidul asupra minorităţilor etnice, în special uigure.

„Legea îi face responsabili pe autorii de încălcări şi abuzuri ale drepturilor omului, cum ar fi utilizarea sistematică a taberelor de îndoctrinare, muncă forţată şi supravegherea intruzivă pentru eradicarea identităţii etnice şi a credinţelor religioase ale uigurilor şi ale altor minorităţi din China”, a declarat Trump într-un comunicat.

Legea privind drepturile omului din regiunea uigură, care a trecut prin Congres cu un sprijin aproape unanim, cere administraţiei americane să identifice oficialii chinezi responsabili de „detenţie, tortură şi hărţuire arbitrară” a uigurilor şi a altor minorităţi din Xinjiang.

După acest pas, SUA se obligă să îngheţe orice active deţinute de funcţionarii găsiţi vinovaţi şi să le interzică intrarea în ţară.

Legături deja tensionate

Iniţiativa este de natură să dea o nouă lovitură relaţiilor deja tensionate dintre SUA şi China.

Beijing a afirmat că noua lege „atacă greşit” politica Chinei în regiunea Xinjiang şi a ameninţat cu măsuri retaliatorii. Regimul comunist a cerut Statelor Unite să înceteze să intervină în "afacerile sale interne". China va „răspunde hotărât şi SUA vor suporta toate consecinţele ulterioare”, a declarat Ministerul de Externe al ţării într-o declaraţie, joi.

Semnarea actului de către Trump survine în ziua în care presa anti-Trump a publicat extrase dintr-o carte de memorii scrisă de fostul său consilier de securitate naţională, John Bolton. În cartea sa, Bolton susţine că Trump a solicitat ajutorul Chinei în vederea realegerii sale în 2020 şi că Trump a fost deseori dispus să treacă cu vederea abuzurile împotriva drepturilor omului comise de China împotriva musulmanilor uiguri, ba chiar că Donald Trump l-ar fi încurajat pe preşedintele chinez Xi Jinping să construiască lagăre de muncă în Xinjiang.

Abuzuri pe scară largă

După practicanţii mişcării spirituale Falun Gong, uigurii chinezi repezintă comunitatea cea mai persecutată de regimul comunist chinez, care a internat cel puţin un milion de musulmani în centre de reeducare şi lagăre de muncă din regiune.

O anchetă a Deutsche Welle a arătat că majoritatea deţinuţilor erau închişi datorită practicilor şi culturii lor religioase, mai degrabă decât a comportamentului extremist, aşa cum susţine Partidul Comunist Chinez.

Deţinuţii sunt nevoiţi să suporte nenumărate ore de îndoctrinare şi cursuri de limbă chineză.

Un raport mai recent a descoperit că mulţi au fost supuşi unor torturi în lagărele de muncă şi au fost condamnaţi fără probe sau proces.

Locuitorilor din provincia Xinjiang le sunt aplicate măsuri draconice de urmărire electronică şi arestări, autorităţile folosind pe scară largă reţele de camere de supraveghere de înaltă tehnologie pentru recunoaşterea facială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe