Doi senatori PSD vor referendumul privind definirea familiei, în paralel cu alegerile parlamentare

Partidul condus de Liviu Dragnea - PSD - a demarat o iniţiativă cu impact major asupra alegerilor parlamentare: vrea organizarea, în paralel, a unui referendum pe tema definirii familiei drept căsătoria între un bărbat şi o femeie.
Titus Corlăţean
Titus Corlăţean (Florin Chirilă/Epoch Times)

UPDATE. PSD nu susţine organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful social-democraţilor Liviu Dragnea, care le-a cerut colegilor săi Titus Corlaţean şi Ovidiu Donţu să-şi retraga iniţiativa legislativă depusă în acest sens, relatează Hotnews.ro.

Şeful PSD consideră că cele două subiecte nu trebuie amestecate.

* * *

Social-democraţii şi-au propus ca referendumul în urma căruia românii să decidă asupra modificării definiţiei familiei în Constituţie să aibă loc odată cu alegerile parlamentare, ceea ce ar da altă turnură campaniei electorale şi ar abate atenţia de la programe politice, economice etc.

Potrivit News.ro, doi senatori PSD - Ovidiu Donţu şi Titus Corlăţean - au depus un proiect de lege pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei, care prevede că cetăţenii României sunt chemaţi să îşi exprime voinţa, prin vot, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire.

Cheltuielile pentru organizarea referendumului se suportă de la bugetul de stat pe anul 2016, iar social-democraţii cer procedură de urgenţă pentru adoptarea legii în Parlament.

Între timp, potrivti Hotnews.ro, PSD intenţionează să treacă rapid prin Parlament iniţiativa cetăţenească prin care se doreşte ca familia să fie definită prin Constituţie drept căsătoria între un bărbat şi o femeie.

Miza: În contextul în care referendumul ar urma să fie organizat odată cu alegerile parlamentare, o mai mare participare la vot ar avantaja partidele mari (PSD şi PNL) şi ar reduce şansele partidelor mici să intre în Parlament.

Pentru mai multe detalii pe acest subiect intraţi aici.