Dodon: În Soroca este permisă ieşirea din case doar a unei persoane şi maximum 2 în automobile

.
. (pixabay.com)

Precizând că în Republica Moldova în prezent sunt testate toate persoanele care la această etapă prezintă simptome, preşedintele Igor Dodon a încercat să argumenteze de ce au fost prelevate doar puţin peste 5000 de probe timp de o lună. Mai mult decât atât, Dodon a menţionat că din numărul total de 5737, în laboratorul Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică au fost prelevate circa 4000 de probe, iar restul în laboratoarele private.

Totodată, şeful statului a specificat că în zonele unde sunt focare de infecţie cu virusul Wuhan, referindu-se în mare parte la raionul Soroca se asigură pentru medici cazare din contul autorităţilor, hrana, transportul. „La fel s-a organizat acest lucru în marea majoritate a localităţilor unde sunt focare, inclusiv în Chişinău ştiu că au fost puse la dispoziţie câteva cămine de la instituţiile de învăţământ”, a precizat Dodon.

Deşi afirmă că lucrurile sunt sub control şi că statul asigură lucrătorilor medicali ce este necesar, Dodon a făcut totuşi un apel către oamenii de afaceri, către cei care ţin hotele în localităţi să fie deschişi şi să vină cu suport pentru medici, întrucât hotelurile sunt „pustii în această perioadă”.

Menţinând că la această etapă au fost scoase din carantină cele două localităţi din raionul Hânceşti, satele Sofia şi Bălceana, şeful statului a adăugat că mai sunt încă alte 3 localităţi aflate în prezent în carantină, acestea fiind satele Carahasani şi Talmaza din raionul Ştefan Vodă, şi raionul Soroca.

Totodată, Dodon a anunţat că începând cu ziua de joi 9 aprilie se introduce regimul de permise la ieşirea din case în raionul Soroca, unde este un focar periculos în această etapă.

„Persoanele de peste 63 de ani au restricţii de a ieşi totalmente din casă cu excepţia a 2 ore pe zi pentru a merge după produse alimentare. Se interzice ieşirea în grupuri mai mult de o persoană, două persoane maximum dacă e vorba de încă un copil sau bătrân. Se interzice mai mult de două persoane în automobil. Acestea sunt doar câteva restricţii suplimentare. În caz de necesitate vom aplica aceeaşi modalitate şi în alte oraşe unde va apare risc sporit de focare”, a subliniat Dodon.

Precizăm că la acest moment în raioanele Soroca şi Ştefan Vodă au fost înregistrate oficial câte 147 şi 165 de persoane infectate cu virusul Wuhan. În plus, cele mai multe cazuri de infectări în rândul lucrătorilor medicali s-au înregistrat tot în Soroca – 96 şi Ştefan Vodă – 46.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe