DOCUMENTAR - Date tehnice privind alegerile prezidenţiale din Franţa

(FRANCK FIFE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.04.2012

Francezii sunt chemaţi la urne pentru cel de-al zecelea scrutin prezidenţial al celei de a Cincea Republici, care va permite alegerea preşedintelui ţării pentru un mandat de cinci ani.

Scrutinul este al nouălea care se derulează prin sufragiu universal direct.

Preşedintele Franţei este ales pentru un mandat de cinci ani, prin scrutin uninominal majoritar, în două tururi.

După revizuirea Constituţiei, în 23 iulie 2008, o persoană este limitată la două mandate consecutive de preşedinte.

În cursă se pot înscrie numai cetăţenii francezi în vârstă de cel puţin 18 ani. Candidaţii trebuie să strângă 500 de semnături de la aleşi ai republicii, în concordanţă cu un procedeu fixat prin lege.

Potrivit articolului 58 din legea fundamentală a ţării, Consiliul Constituţional este însărcinat cu reglementarea alegerilor, examinarea reclamaţiilor şi anunţarea rezultatelor.

Depunerea semnăturilor

Candidaţii care şi-au anunţat intenţia de a se înscrie în cursă au putut să depună cele 500 de semnături la Consiliul Constituţional până în 16 martie 2012. O lege din 6 noiembrie 1962 prevede că "prezentarea (semnăturilor) la Consiliul Constituţional trebuie să aibă loc cel mai târziu vineri cu şase săptămâni dinainte de primul tur de scrutin, la ora 18".

Cei 42.000 de aleşi abilitaţi să semneze pentru un candidat primesc direct un formular de prezentare, pe care îl pot transmite Consiliului Constituţional, fără a comunica eventualului candidat ales. În general însă, candidaţii strâng formularele de la aleşi şi le trimit instituţiei.

După verificarea conformităţii, Consiliul publică lista cu candidaţi oficiali în Monitorul Oficial. Anul acesta, lista cu numele, într-o ordine trasă la sorţi şi respectată pe tot parcursul campaniei oficiale, a fost publicată în 20 martie 2012.

Campania oficială

Campania electorală oficială a început marţi, 20 martie 2012. Iar până luni, 9 aprilie, candidaţii au avut dreptul la timp de emisie egal la posturile de televiziune şi de radio.

Începând din 9 aprilie, până vineri 20 aprilie, la miezul nopţii, când se încheie oficial campania pentru primul tur, candidaţii au timp strict egal (timp propriuzis şi ore de difuzare identice) în întreaga media, care poate difuza şi spoturi de campanie.

Anul acesta, lansarea campaniei oficiale a fost perturbată de seria de asasinate de la Toulouse şi Montauban, iar unii candidaţi au suspendat-o.

Maşinile de vot

Spre deosebire de alegerile prezidenţiale precedente, s-a înregistrat o scădere a numărului de comune care utilizează maşinile de vot: de la 82 de comune, adică 1,5 milioane de alegători, la 64, adică un milion.

De exemplu oraşul Lorient nu mai recurge la maşini pentru a evita eventuale suspiciuni sau reticenţe şi pentru a permite o vizibilitate mai bună a diverselor candidaturi.

La polus opus, Antibes a crescut numărul maşinilor de vot de la 15 la 20.

Maşinile au fost importate din Statele Unite, adaptate de compania Berger-Levrault şi inspectate de Véritas.

Francezii stabiliţi în străinătate nu vor putea vota pe internet. Pentru a putea face acest lucru vor trebui să aştepte legislativele din vară.

Primul tur de scrutin

Alegerile se vor termina duminică, 22 aprilie 2012, la 21 ora Parisului, pentru a evita ca alegătorii din străinătate să fie influenţaţi de sondajele la ieşirea de la urne din capitală.

Alegătorii din Antilele franceze (Guadalupe, Martinica, Guyana, Saint Martin şi Saint Barthelemy), din Polinezia franceză, Saint-Pierre-et-Miquelon şi de la consulatele de pe continentul american, inclusiv Hawai, vor vota sâmbătă.

Duminică sunt chemaţi la urne locuitorii din Franţa metropolitană, Reunion, Noua Caledonie şi ambasadele şi consulatele din străinătate.

Orarul secţiilor de vot variază de la oraş la oraş: toate vor fi deschise începând cu ora 8, dar ora închiderii variază între 19 şi 21 în marile oraşe.

Presa belgiană şi elveţiană va putea divulga mai devreme rezultatele votului, pentru că legea din aceste ţări nu le mai obligă să urmeze aceleaşi reguli ca presa franceză.

Al doilea tur de scrutin

Un candidat câştigă alegerile atunci când are majoritate absolută. Astfel, dacă niciun candidat nu obţine mai mult de 50% din sufragiile exprimate în primul tur, primii doi clasaţi vor intra în al doilea tur, în 6 mai.

Deşi al doilea tur nu este obligatoriu, a fost necesar la toate prezidenţialele din a Cincea Republică.

În mod tradiţional (din 1974, cu excepţia alegerilor din 2002), o dezbatere televizată între cei doi finalişti are loc cu câteva zile înainte de al doilea tur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor