Cursă extrem de strânsă pentru preşedinţia Franţei, dar nu lipsită de umor

(photos.com)
Epoch Times România
19.04.2012

Deşi tot mai tensionată, în cursa electorală din Franţa candidaţii recurg cu toţii la umor, pentru a atrage electoratul, relatează Daily Telegraph.

Cu toate minusurile sale, preşedintele în exerciţiu Nicolas Sarkozy este un orator excelent şi a încercat să curteze mulţimile cu umor.

Una dintre glumele sale favorite este să ironizeze propunerea rivalului său socialist, Francois Hollande, de a scoate cuvântul "rasă" din Constituţie. "De ce să nu scotem şi 'şomer', pentru a scăpa de şomaj?", a întrebat pus Sarkozy.

"Hollande se preface că este (Margaret - n.r.) Thatcher la Londra şi (Francois - n.r.) Mitterand la Paris", a adăugat el, referindu-se la un interviu acordat de Hollande jurnaliştilor britanici, în care a respins ipoteza că ar fi periculos pentru sectorul financiar al Londrei.

Întrebat de reporteri dacă se consideră uneori prea rigid, Hollande a răspuns: "Dacă uneori îmi controlez umorul, este din milă pentru preşedintele în exerciţiu".

Din fericire pentru el, purtătorul său de cuvânt, Bernard Cazeneuve, are suficient umor pentru doi: "Vara are un avantaj important: înseamnă o oră mai puţin cu Nicolas Sarkozy", a spus Cazeneuve când s-a făcut trecerea de la ora de iarnă la cea de vară.

Jean-Luc Mélenchon, candidatul Frontului de Stânga, pe care presa franceză îl numeşte "micul Chavez", preferă să ironizeze "anglo-saxonii". "Da, sunt mii de steaguri roşii din nou la Bastilia... Da, suntem foarte periculoşi", a spus el, în limba engleză, la un miting din Limoges.

"Lupta noastră este una culturală", a adăugat el, numind franceza "limba sufletului", iar engleza "limba contabilităţii".

Însă Melenchon îşi păstrează discursurile virulente pentru candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen. După ce a numit-o "pe jumătate dementă", a sugerat că ar avea "un simţ al umorului la fel de limitat ca şi imaginaţia sa".

Nici Le Pen nu dă dovadă de blândeţe în ceea ce îl priveşte pe candidatul extremei-stângi. "În faţa camerelor Melenchon strigă ameninţări şi insulte, da în realitate este şarmant şi afabil, aproape un băieţel", spune ea.

Candidata Verzilor, Eva Joly, a răspuns constant cu umor la îndoielile în legătură cu actuala sa campanie electorală. "Viaţa nu se opreşte la menopauză", a declarat ea la un eveniment organizat de revista Elle.

Şi chiar dacă nu candidează la Elysee anul acesta, nu trebuie uitată nici Segolene Royal, care a spus înainte de primarele socialiste: "Măcar să alegeţi o femeie pentru a face curăţenie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor