Doar societatea civilă mai ţine piept începerii exploatării gazelor de şist la Bârlad
alte articole
Peste 8.000 de persoane au protestat, miercuri, la Bârlad, împotriva demarării explorării şi exploatării gazelor de şist în România, mitingul de protest încheindu-se cu un marş pe străzile municipiului. Mitingul a fost organizat de Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile (GISC) Bârlad, manifestarea fiind a treilea în ultimul an. Ca şi la acţiunile similare din primăvara anului trecut, protestatarilor din judeţul Vaslui li s-au adăugat oameni din judeţele Constanţa, Galaţi, Buzău, precum şi din municipiul Bucureşti.
După ce au parcurs pe jos, sub supravegherea Poliţiei şi a Jandarmeriei, distanţa dintre Fabrica de Confecţii şi Piaţa Civică din Bârlad, manifestanţii s-au oprit în faţa Primăriei din localitate, unde au dat citire unei proclamaţii împotriva exploatării gazelor de şist. "Prin această proclamaţie - protest, nu am cerut nimic altceva decât să fim consultaţi, ca şi societate civilă, pe marginea acestui subiect atât de important, explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracţionării hidraulice. Din toate consultările şi discuţiile pe care le-am avut până acum cu specialişti în domeniu, lucrurile sunt foarte grave. Până acum, materialele prezentate de GISC în diversele întâlniri publice nu au fost demontat nimeni. De aceea, nu putem să acceptăm să fim victimele celor de la Chevron, care sunt foarte hotărâţi să înceapă treaba. Ei sunt siguri de acest lucru pentru că au sprijin din partea celor care ne reprezintă, de la cel mai înalt nivel şi până la nivelul autorităţilor locale", a declarat generalul Neculai Olaru, unul dintre membrii GISC Bârlad.
Proclamaţia va fi înaintată de Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile (GISC) Bârlad către Preşedinţie, Guvern, Parchetul General şi chiar Direcţia Naţională Anticorupţie.
Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a eliberat, în ultima lună, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judeţul Vaslui unde compania americană Chevron intenţionează să facă prospecţiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de şist.
Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mării Negre vizează explorarea, dezvoltarea şi exploatarea perimetrelor.
Compania intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare la perimetrul de gaze de şist de la Bârlad şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.