Doar 6 din 10 români s-ar vaccina anti-COVID. România, printre ţările sceptice cu privire la vaccinare
alte articole
Un număr de şase români din zece s-ar vaccina împotriva noului coronavirus, dacă ar exista un vaccin disponibil, potrivit unui sondaj Ipsos realizat la nivel mondial, în rândul a 28 de state de pe toate continentele. În clasament, România se află printre ultimele ţări, ceea ce denotă faptul că românii se tem atât de posibila ineficienţă a vaccinului, cât şi de posibilele efecte adverse, informează Digi24.
Chestionarul privind acceptarea vaccinului a fost aplicat unui număr de peste 20.000 de adulţi din 28 de ţări, potrivit unui comunicat Ipsos. Rezultatele arată că, la nivel global, 3 din 4 adulţi (74%) s-ar vaccina împotriva COVID, dacă vaccinul ar fi disponibil. Cel mai mare nivel de acceptare este în China, 97%. În topul ţărilor cu un interes ridicat de vaccinare apare şi Australia (88% intenţionează să se vaccineze), ţară care nu se confruntă în prezent cu un nivel ridicat al cazurilor de coronavirus, însă este una dintre ţările pro-vaccinare în general.
România se află la polul opus, printre ţările cele mai sceptice cu privire la vaccinarea anti-COVID (57% ar vrea să se vaccineze). După ţara noastră mai urmează doar trei state, din aceeaşi parte a continentului: Ungaria, Polonia (56%, fiecare) şi Rusia (54%). Rusia, deşi este prima ţară care a aprobat un vaccin anti-COVID, se confruntă cu cea mai mare reticenţă faţă de vaccinare în rândul populaţiei.
Studiile pe care Ipsos le-a desfăşurat pe parcursul stării de urgenţă indicau faptul că femeile sunt mult mai alarmate şi preocupate în ceea ce priveşte riscul de infectare, în timp ce bărbaţii erau mai degrabă sceptici şi pragmatici. Cu toate acestea, rezultatele recente confirmă faptul că există o tensiune în modul în care femeile îşi gestionează anxietatea, astfel încât teama femeilor pare să funcţioneze în contradictoriu – „teama de a se îmbolnăvi”, pe de o parte şi „teama de a se vaccina”, pe de altă parte, se precizează în comunicatul Ipsos.
Reticenţa românilor la vaccinare se pare că are ca sursă atât teama de vaccin cât şi faţă de efectele adverse ale lui. Atât în România, cât şi în toate ţările în care studiul a fost realizat, principalul motiv anti-vaccinare este acelaşi - teama de reacţii adverse, menţionată de 56% dintre respondenţi la nivel global şi de 66% dintre români, în special de cei peste 55 ani. România se află în topul ţărilor care se tem de posibile reacţii adverse, alături de Spania (70%), Suedia (68%) şi Polonia (65%).
Al doilea contra-argument este dat de neîncrederea în eficienţa vaccinului, menţionată de 29% dintre persoanele intervievate la nivel global. Mai multe menţiuni (peste media globală) sunt înregistrate de Rusia şi Polonia (44%), la polul opus fiind China (12%) şi Mexic (9%).
Românii care nu vor să se vaccineze au menţionat în proporţie de 33% că nu au încredere în eficienţa vaccinului şi, din nou, în special persoanele de peste 55 ani sunt neîncrezătoare.
Articolul complet aici.