Doar 1% din populaţia Moldovei are atitudine foarte pozitivă faţă de NATO
Doar 1% din populaţia Republicii Moldova are atitudine foarte pozitivă faţă de NATO, 14% - manifestă o atitudine destul de pozitivă. În acelaşi timp, 11 % manifestă o atitudine destul de negativă, iar alte 11 % - foarte negativă. 34 % din cetăţeni au atitudine neutră, restul respondenţilor au refuzat să răspundă. Acestea sunt rezultatele studiului realizat de IMAS-INC Chişinău la comanda Centrului de Informare şi Documentare NATO. Sondajul a fost realizat în perioada 16 martie - 3 aprilie pe un eşantion de 1112 persoane, din 75 de localităţi din Moldova.
Directorul IMAS-INC Chişinău, Doru Petruţi a spus, miercuri, în cadrul unei mese rotunde, că 8% din respondenţi consideră că relaţiile RM-NATO sunt foarte bune, 22% - destul de bune, 5% - foarte rele, 12% - destul de rele, iar 17 % din respondenţi se arată convinşi că nu există niciun fel de relaţii între RM şi NATO, informează InfoTag.
În opinia lui Petruţi, securitatea Moldovei practic nici nu există, iar Moldova nu poate face faţă în caz de conflict militar sau cataclism natural. "NATO tinde să ne ajute, dar pentru aceasta este nevoie de muncă şi cheltuieli, este necesar ca o persoană oficială să se apuce de asta, să promoveze NATO. Răspunsul politicienilor este că tema NATO nu ajută în alegeri", a relatat Doru Petruţi.
Participanţii la eveniment au remarcat că doar un mic număr de tineri susţin aderarea Moldovei la NATO, vorbitorii de limbă rusă şi persoanele cu vârsta de peste 40 de ani au o atitudine foarte negativă faţă de această idee. Nici presa nu acordă atenţia cuvenită acestei probleme. Astfel cetăţenii se informează mai mult din sursele media din Est, care se manifestă ostil integrării în NATO.