DNA seceră conducerea poliţiei rutiere Vaslui

DNA vrea să trimită la loc răcoros mai mulţi şefi ai serviciului rutier din Vaslui şi ai IGPR care, contra lemne de foc, baterii auto, scânduri cu model sau carne de miel şi vinuri au închis ochii la ilegalităţi, recurgând chiar la fals în înscrisuri oficiale.
Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Mai mulţi şefi din cadrul Biroului Rutier Vaslui şi din cadrul IGPR au fost reţinuţi şi respectiv puşi sub control judiciar de către DNA pentru mai multe fapte de corupţie, printre care darea şi luarea de mită.

Cei reţinuţi pentru 24 de ore sunt Iulian Munteanu şef al Biroului Rutier Vaslui (structură la nivel de municipiu), acuzat de dare de mită în formă continuată (două acte materiale), 2 infracţiuni de trafic de influenţă, 2 infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, 12 infracţiuni instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 2 infracţiuni instigare la fals intelectual, infracţiuni instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi Mihai Axente, comisar-şef de poliţie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia Rutieră, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

De asemenea, a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, faţă de Ioan Vîrlan, şef al Serviciului Rutier Vaslui (structură la nivel de judeţ), pentru săvârşirea a trei infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi instigare la fals intelectual.

Procurorii anticorupţie au dispus şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Brat Nicolae Augustin, subcomisar de poliţie în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit procurorilor DNA, din anul 2013 până în prezent, Munteanu Iulian, în calitate de şef al Biroului Rutier Vaslui, a îndeplinit atribuţii privind coordonarea şi controlul activităţii de constatare şi sancţionare a abaterilor contravenţionale de către angajaţii acestei unităţi. În perioada respectivă, acesta a determinat mai mulţi agenţi de poliţie din subordinea sa să aplice sancţiuni pentru contravenţii prevăzute de Codul rutier mai blânde decât cele care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar la evitarea aplicării vreunei sancţiuni.

Conform DNA, în unele situaţii, Munteanu Iulian a pretins de la conducătorii auto favorizaţi, foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul (baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preţ redus pentru acoperişul unui imobil aparţinând unui superior de-al său, 400 de bucăţi de scândură cu model) şi, totodată, i-a determinat pe subordonaţi să falsifice procesele verbale de constatare, în unele situaţii chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancţiunii.

Procurorii anticorupţie mai susţin că la data de 11.06.2015, Munteanu Iulian, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a întocmit procesul-verbal de cercetare la faţa locului în legătură cu un accident rutier în care a fost implicată o persoană din anturajul ofiţerului de poliţie şi un agent de poliţie, denaturând realitatea şi împrejurările în care s-a produs evenimentul. În acest sens, l-a sancţionat contravenţional cu suspendarea permisului de conducere pe agentul de poliţie, deşi vinovată de producerea accidentului a fost cealaltă persoană.

Mai mult, la data de 30.12.2014, Munteanu Iulian l-a determinat pe şeful unei instituţii să îndeplinească în mod defectuos un act constând în coordonarea activităţii utilajelor de deszăpezire pe raza municipiului Vaslui, respectiv să trimită un utilaj de deszăpezire, atât la proprietatea sa, la proprietatea unui superior şi la spălătoria unei cunoştinte.

În cursul lunii august 2015, în schimbul intervenţiei la un angajat de la Registrul Auto Român Vaslui pentru a urgenta inspecţia tehnică periodică a unui autovehicul şi eliberarea cu celeritate a cărţii tehnice a autoturismului, Munteanu Iulian a pretins pentru sine materiale de construcţie. De asemenea, a promis unei persoane că va determina un lucrător de poliţie judiciară, din cadrul poliţiei unui alt oraş, să soluţioneze cu celeritate un dosar penal în care era cercetată persoana respectivă, iar în schimb a pretins şi primit obiecte de îmbrăcăminte.

La rândul său, în calitate de comisar-şef de poliţie în cadrul I.G.P.R., Axente Mihai a primit de la Munteanu Iulian, subcomisar, şef al Biroului Rutier Vaslui produse alimentare (carne de miel) şi băuturi alcoolice (vin de diverse sortimente) şi a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui obiect de mobilier confecţionat artizanal (pat din lemn de esenţă frasin), în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu, respectiv pentru ca să nu constate nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui şi ca să nu aplice eventuale sancţiuni, ca urmare a controlului de fond efectuat în perioada 30 martie – 20 aprilie 2015.

În ceea ce-l priveşte pe Vîrlan Ioan, procurorii susţin că acesta, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de şef al Serviciului Rutier Vaslui, a determinat, la data de 11.02.2015, pe un agent de poliţie din subordine să modifice procesele-verbale de contravenţie întocmite pentru două persoane, în sensul modificării sancţiunii aplicate, din amendă contravenţională în avertisment.

De semenea, la data de 08.10.2015, acesta a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism marca Audi din dotarea Serviciului Rutier Vaslui, respectiv pentru deplasarea pe raza municipiului Vaslui a unei persoane din familia ofiţerului. La data de 07.09.2015, l-a determinat pe acelaşi agent de poliţie să nu îndeplinească un act din sfera atribuţiilor de serviciu– respectiv constatarea şi sancţionarea corespunzătoare a unei abateri contravenţionale comise de o persoană.

Pus sub urmărire penală, Brat Augustin Nicolae, subcomisar de poliţie în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, este acuzat că a intervenit pe lângă un agent de poliţie care a constatat săvârşirea de către un conducător auto a unei abateri contravenţionale, determinându-l pe agentul constatator să nu aplice sancţiunea care se impunea - amendă între 340 lei şi 425 lei, echivalentul a 4 sau 5 puncte amendă - pentru ca astfel să evite suspendarea permisului de conducere pe 30 de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne