DNA: Percheziţii la sediul CJ Brăila şi la locuinţa lui Bunea Stancu

Poliţişti în exerciţiul funcţiunii
Poliţişti în exerciţiul funcţiunii (Epoch Times România)
Flori Mladin
07.08.2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Galaţi efectuează joi dimineaţă percheziţii la sediul Consiliului Judeţean Brăila şi la locuinţa preşedintelui CJ, Bunea Stancu, precum şi la alte două domicilii, transmite B1 TV.

Conform unor surse judiciare, ancheta vizează o serie de contracte ce ar fi fost atribuite în ultimii ani de Consiliul Judeţean Brăila.

În dosar se cercetează încheierea, derularea, executarea şi finalizarea unor proceduri de achiziţie publică derulate în perioada 2009 - 2011 de către CJ Brăila, în calitate de autoritate contractantă.

CJ Brăila este suspectat de faptul că ar fi atribuit unele contracte unor firme care, în prezent, ar deţine monopolul lucrărilor pe bani publici din judeţ, una dintre aceste firme fiind controlată chiar de preşedintele Bunea Stancu, conform surselor.

Anchetatorii susţin că licitaţiile s-au desfăşurat astfel încât anumite firme să fie declarate câştigătoare.

Trei firme au monopolul lucrărilor în judeţ

Trei firme, dintre care una este controlată de Gheorghe Bunea Stancu, deţin monopolul lucrărilor licitate de CJ Brăila, acestea fiind singurele firme care câştigă contractele de achiziţie publică pe plan local şi judeţean, au declarat, pentru Mediafax surse judiciare.

Una dintre firme a fost înfiinţată în 1991, iar în 2000 a devenit acţionar majoritar la aceasta o altă societate comercială, înfiinţată în 1995, al cărei acţionar majoritar este Bunea Stancu.

Prejudiciul total în acest dosar este estimat la cca trei milioane de lei, în urma încheierii a cinci contracte, prin încălcarea şi îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către preşedintele CJ Brăila, ca ordonator principal de credite, au precizat sursele citate.

Firma controlată de Bunea Stancu ar fi primit contracte pentru reamenajarea sau reabilitarea unor spaţii medicale la unităţile spitaliceşti din subordinea CJ Brăila, iar celelalte două firme ce ar avea monopol în judeţ, au primit contracte pentru lucrări de asfaltarea unor drumuri.

Preşedintele CJ Brăila mai are antecedente în acest sens. Gheorghe Bunea Stancu este judecat încă din 2009 şi are o achitare în primă instanţă, care este contestată de procurorii DNA, într-un dosar legat de finanţarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale din 2009. Preşedintele PSD Brăila racola oameni de afaceri pentru a colabora cu partidul şi împărţea după bunul plac funcţiile în stat, după cum susţin procurorii DNA. În acelaşi dosar a fost judecat şi achitat în primă instanţă şi omul de afaceri Ioan Niculae.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor