Djokovic şi Sabalenka, campioni mondiali ITF 2023

Aryna Sabalenka (Foto: screenshot via twitter.com/ITFTennis)
Mioara Stoica
15.12.2023

Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) a anunţat campionii mondiali ITF 2023 la simplu masculin şi, respectiv, feminin: Novak Djokovic şi Aryna Sabalenka, recunoscând astfel sezoanele remarcabile ale celor doi jucători.

Djokovic a cucerit titluri la Australian Open, Roland Garros şi US Open, înregistrând recordul de a obţine cele mai multe titluri de Grand Slam din toate timpurile la simplu masculin, fiind totodată finalist la Wimbledon. Sabalenka a câştigat, de asemenea, Australian Open, a fost finalistă la US Open şi a ajuns în semifinale atât la Roland Garros, cât şi la Wimbledon. Djokovic şi Sabalenka au fost singurii doi jucători care au ajuns cel puţin în semifinale, sau mai mult, la toate cele patru turnee de Grand Slam din 2023, informează AS.

Săptămâna aceasta, ITF a anunţat, de asemenea, alţi nouă campioni mondiali. Rajeev Ram şi Joe Salisbury au câştigat al doilea titlu de campioni mondiali ITF la dublu masculin, după un final de sezon puternic în care au câştigat al treilea titlu consecutiv la US Open şi au triumfat în finala ATP. Storm Hunter şi Elise Mertens, finaliste la Wimbledon, care au terminat anul pe locurile 1, respectiv 2 în clasamentul WTA la dublu, câştigând meritatul premiu de campioane mondiale ITF la dublu feminin.

Britanicul Alfie Hewett din Marea Britanie şi olandeza Diede De Groot din Olanda au obţinut onorurile la categoriile bărbaţi şi, respectiv, femei în scaun cu rotile. Pentru Hewett este prima oară, dar pentru De Groot este a cincea oară. La categoria quad în scaun cu rotile, olandezul Niels Vink ridică premiul pentru al doilea sezon consecutiv. La nivel de juniori, Alina Korneeva, dublă câştigătoare de Grand Slam la simplu feminin în 2023, şi brazilianul Joao Fonseca, care a câştigat titlul la simplu masculin la US Open, au fost desemnaţi campioni mondiali ITF.

Ceremonia anuală de decernare a premiilor ITF World Champions Awards va avea loc la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, duminică, 7 iulie 2024, şi va fi o ocazie de a recunoaşte realizările celor 11 sportivi numiţi campioni mondiali ITF 2023.

Campionii mondiali ITF sunt selectaţi pe baza unor criterii obiective care iau în considerare toate rezultatele sezonului, cu un accent deosebit pe turneele de Grand Slam, pe competiţiile internaţionale ITF pe echipe şi, în anii olimpici şi paralimpici, pe evenimentele olimpice şi paralimpice de tenis.

Declaraţiile câştigătorilor

Novak Djokovic a declarat la Final 8 al Cupei Davis 2023 de la Malaga: "Să terminăm anul ca nr. 1 mondial este coroana sezonului. Cred că este visul oricărui jucător de tenis. Este unul dintre cele mai greu de realizat obiective din sportul nostru. Câştigarea turneelor de Grand Slam şi a fi numărul unu în lume este probabil apogeul acestui sport".

Novak Djokovic (screenshot via Instagram)
Novak Djokovic (screenshot via Instagram)

Aryna Sabalenka a comentat: "2023 a fost un sezon extraordinar pentru mine şi sunt foarte fericită să fiu desemnată campioană mondială ITF. De la câştigarea primului meu titlu de Grand Slam la simplu la Australian Open şi până la atingerea pentru prima dată a locului 1 mondial, a fost cu adevărat un an incredibil. Sunt foarte recunoscătoare familiei mele, echipei şi fanilor pentru sprijinul lor în 2023 şi abia aştept să mă întorc pe teren pentru noul sezon, în ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor