Discuţii aprinse privind reformarea serviciului de informaţii interne al Germaniei (presă)
După scandalul legat de investigaţiile neglijente ale Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei (Verfassungsschutz, VS) în cazul celulei teroriste 'Subterana Naţional-Socialistă' (NSU), executivul de la Berlin intenţionează o reformă exhaustivă a serviciului de informaţii, însă landurile federale şi chiar partenerii liberali din coaliţia de guvernare nu sunt deloc încântaţi de propuneri, relatează presa germană de miercuri.
În luna iulie a acestui an, mai mulţi şefi din cadrul VS, inclusiv directorul federal Heinz Fromm, şi-au dat demisia, după ce au ieşit la iveală nereguli grave, încălcări ale regulamentelor interne şi neglijenţe în gestionarea informaţiilor legate de gruparea teroristă NSU, responsabilă de uciderea a zece persoane în ultimul deceniu.
Aceste dezvăluiri au declanşat în Germania o amplă dezbatere privind funcţionarea serviciilor secrete. Planul de reformă al guvernului federal vizează redistribuirea competenţelor în cadrul VS, în sensul obligării birourilor de land ale Oficiului pentru Protecţia Constituţiei să transmită toate informaţiile colectate către biroul central.
Ministrul federal de interne Hans-Peter Friedrich (CSU) a lansat marţi o consultare cu miniştrii de interne din cele 16 landuri federale. Noul concept de reorganizare a serviciului german de informaţii interne prevede şi ca, pe viitor, biroul central să preia ţinerea sub observaţie a grupurilor şi persoanelor dispuse să recurgă la agresiuni, urmând ca birourile de land să rămână responsabile de monitorizarea organizaţiilor autorizate.
Planurile de reformă se lovesc însă deja de opoziţie puternică atât din partea autorităţilor de land, cât şi a ministrului federal de justiţie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, membră a partidului liberal FDP, relatează postul de televiziune n-tv. 'Dacă vrei doar să muţi mobila, nu trebuie să reconstruieşti casa', spune dna ministru. În opinia sa, miniştrii de interne ar trebui să stabilească 'premise exacte şi strict legale' ale modului de acţiune al angajaţilor serviciului de informaţii.
'Nu este voie să avem servicii de informaţii de prim rang şi de rang secund', a declarat ministrul de interne al landului Mecklenburg-Vorpommern, Lorenz Caffier. El a admis că obiectivul general al reformei, acela de a exista un schimb de informaţii între biroul federal şi cele de landuri este, în principiu, corect, însă a subliniat că schimbul 'nu trebuie să fie unidirecţional, ci trebuie să se bazeze pe reciprocitate'.
Miniştrii de interne din landuri ce fac parte din Partidul Social-Democrat (SPD) resping varianta guvernului federal. 'O mega-autoritate la Berlin, care să pătrundă până în cele mai adânci colţuri din Schleswig-Holsteins sau Bavaria, ar fi lipsită de transparenţă şi greu de condus. Noi, la nivel de land, însă, exercităm în permanenţă un control parlamentar (asupra serviciului de informaţii)', spune ministrul de interne din Renania de Nord - Westphalia, Ralf Jäger.
Prin urmare, miniştrii de interne din SPD vin cu propria propunere de reformă, care prevede şi ea o redistribuire a competenţelor: 'Departamentul Extremism de dreapta', care până în prezent era în subordinea biroului din Köln al VF, ar urma să fie mutat la Berlin, la fel ca şi 'Centrul comun de apărare împotriva extremismului de dreapta', care a fost înfiinţat la sfârşitul anului trecut, ca urmare a sincopelor din cazul NSU.
Au existat, potrivit Süddeutsche Zeitung, chiar şi propuneri de desfiinţare completă a Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei. Ministrul de interne al landului Brandenburg, Dietmar Woidke, a sugerat reorganizarea VS ca departament în cadrul Ministerului federal de Interne, iar partidul Linke (Stânga) propune desfiinţarea Oficiului până în 2014, anularea tuturor mandatelor de supraveghere a telefoanelor şi computerelor, precum şi concedierea tuturor angajaţilor VS şi crearea, în schimb, a unui Birou de informaţii şi documentare pentru drepturile omului, drepturi fundamentale şi democraţie la nivel federal şi de land. Această propunere nu este însă luată în considerare de miniştrii de interne.