Directorului Autorităţii Aeronautice Civile suspectat că a adus un prejudiciu de 1 000 000 de lei

Centrul Naţional Anticorupţie a pornit un dosar penal pe numele directorului Autorităţii Aeronautice Civile din Republica Moldova, pe faptul „depăşirii atribuţiilor de serviciu de către persoane cu demnitate publică”. Şeful AAC este bănuit că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 1 000 000 de lei.
Pilot avion (Facebook)
Maria Maevschi
09.06.2015

Centrul Naţional Anticorupţie a deschis un dosar penal pe numele directorului Autorităţii Aeronautice Civile din Republica Moldova pe motivul „depăşirii atribuţiilor de serviciu de către persoane cu demnitate publică”. Şeful AAC este bănuit că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 1 000 000 de lei.

Potrivit unui comunicat de presă al CNA, în cadrul urmăririi penale s-a constatat că, la 17 februarie 2015, persoane cu demnitate publică din cadrul AAC ar fi convertit 3 000 000 de lei de pe contul instituţiei în euro în condiţiile în care moneda europeană valora 28 de lei, cu toate că atât Legea aviaţiei civile, cât şi Regulamentul AAC, aprobat prin hotărâre de Guvern, interzic acest gen de tranzacţii. Drept rezultat, în urma fluctuaţiei cursului (deprecierea euro), instituţiei i-au fost cauzate daune marjore.

La 6 mai 2015, organul de urmărire penală al CNA a dispus Inspecţiei Financiare un control la Autoritatea Aeronautică Civilă. Potrivit actului de inspectare tematică, suma formată din diferenţa de curs se estimează la peste 800 000 de lei.

Ofiţerii de urmărire penală ai CNA şi procurorii i-au adus la cunoştinţă conducătorului AAC ordonanţa de bănuit, iar vineri urmează să fie pus sub învinuire. Ancheta se desfăşoară în temeiul art. 328 Cod penal – depăşirea atribuţiilor de serviciu, relatează sursa citată.

Potrivit legislaţiei în vigoare, persoana, găsită vinovată de comiterea acestei infracţiuni, este pasibilă de închisoare pe un termen de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Conducerea urmăririi penale este efectuată de către Procuratura Anticorupţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor