Directorul Serviciului Naţional de Informaţii al SUA, Dan Coats, demisionează
alte articole
Directorul Serviciului Naţional de Informaţii al SUA, Dan Coats, a anunţat duminică faptul că va renunţa la funcţia sa, aceasta fiind cea mai recentă demisie de rang înalt în echipa preşedintelui Donald Trump. Demisia are loc la doar două săptămâni după ce secretarul muncii, Alexander Acosta, a demisionat după reizbucnirea scandalului legat de pedofilul Jeffrey Epstein.
Trump a anunţat decizia lui Coats şi i-a mulţumit pentru serviciile sale, afirmând că demisia acestuia va intra în vigoare în 15 august. Preşedintele american îl va nominaliza pe John Ratcliffe, un membru republican din Camera Reprezentanţilor, să ocupe locul vacant, potrivit Deutsche Welle.
“John va conduce şi va inspira măreţie pentru ţara pe care o iubeşte”, a declarat Trump.
Coats, fost senator republican de Indiana, a fost numit în funcţia de director al Serviciului Naţional de Informaţii (DNI) în martie 2017. El este cea de-a cincea persoană care a ocupat aceasă funcţie, creată după atacurile din 11 septembrie 2001 cu scopul de a monitoriza şi coordona cele 17 agenţii de informaţii ale Statelor Unite.
În mandatul său de doi ani, Coats a avut unele disensiuni cu Trump, deoarece directorul DNI a adoptat o poziţie mai dură faţă de Rusia care a contrastat puternic cu abordarea conciliatorie a preşedintelui.
De asemenea, cei doi au avut neînţelegeri şi în privinţa Coreei de Nord. Coats a declarat în Congresul SUA, în luna ianuarie, că este improbabil ca statul comunist nord-coreean să renunţe la programul său nuclear, contrazicând declaraţia lui Trump că Phenianul nu mai reprezintă o ameninţare.
Pe de altă parte, Ratcliffe este considerat un aliat al lui Trump. Republicanul texan a contestat legitimitatea raportului procurorului special Robert Mueller asupra interferenţei ruseşti în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi a cerut o investigaţie asupra unor potenţiale încălcări ale legii în timpul administraţiei fostului preşedinte Barack Obama.
Liderul minorităţii din Senat, Chuck Schumer, un democrat din New York, a criticat decizia lui Trump de a-l numi pe Ratcliffe ca înlocuitor al lui Coats.
“Dacă republicanii din Senat ridică un astfel de jucător partizan într-o poziţie care necesită expertiză în sectorul de informaţii şi lipsa partizanatului, atunci va fi o mare greşeală”, a precizat Schumer într-o declaraţie.
Prin demisia sa, Coats se alătură unei liste lungi de înalt oficiali care au părăsit administraţia Trump de când acesta a fost învestit oficial în ianuarie 2017, prin demisie sau demitere. În această listă se regăsesc un secretar al apărării, un procuror general, doi consilieri pentru securitate naţională, un secretar de stat, un director FBI şi numeroşi oficiali de top ai Casei Albe.