Directorul interimar de la „Matei Balş” a fost demis. Ministrul Sănătăţii: A nu ştiu câta oară când primesc informaţii eronate

Vlad Voiculescu - gov.ro
Vlad Voiculescu - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis, luni, demiterea Mariei Niţescu din funcţia de manager interimar al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, atribuţiile acesteia fiind preluate de directorul medical dr. Cătălin Apostolescu, se arată într-un comunicat publicat pe portalul instituţiei.

Ministrul îşi motivează decizia invocând multiple disfuncţionalităţi în gestionarea situaţiei pacienţilor internaţi în Pavilionul V al Institutului care au fost transferaţi în urma incendiului din 29 ianuarie 2021, precum şi comunicarea defectuoasă cu Ministerul Sănătăţii.

Potrivit comunicatului, Ministerul Sănătăţii a solicitat, luni dimineaţă, informaţii cu privire la decesul unui pacient internat în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov care, conform presei, s-a aflat în Pavilionul V al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Univ. Dr Matei Balş” în timpul incendiului.

Institutul a răspuns, printr-o notă telefonică, la ora 10:01, în care se preciza că pacientul respectiv nu s-ar fi aflat în Pavilionul V în momentul incendiului şi nu ar fost transferat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov. Ulterior, însă, la ora 14:17, Institutul a revenit asupra informaţiei transmise, comunicând Ministerului Sănătăţii că pacientul de fapt s-a aflat în Pavilionul V în timpul incendiului, a fost evacuat de către personalul medical propriu înaintea sosirii echipajelor de intervenţie şi a fost transferat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov în data de 29 ianuarie 2021, la ora 16:30.

În consecinţă, Vlad Voiculescu, a solicitat demararea unei anchete a Corpului de Control al ministrului care să elucideze modul în care au fost gestionate transferurile tuturor pacienţilor internaţi în Pavilionul V al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Univ. Dr Matei Balş” din Bucureşti, precum şi comunicarea cu toate celelalte autorităţi implicate.

Precizăm că Maria Niţescu, fostul manager interimar de la „Matei Balş” preluase funcţia după demisia lui Streinu Cercel – devenit senator PSD la alegerile din decembrie 2020. Niţescu lucra la „Matei Balş” din 2010, unde printre altele era responsabilă de managementul calităţii serviciilor medicale, dar şi de procedurile şi protocoalele de igienă. Potrivit Hotnews.ro, Maria Niţescu era o apropiată a fostului manager, Adrian Streinu Cercel, şi fusese numită formal în această funcţie, spitalul continuând să fie condus de senatorul PSD.

Ministrul Sănătăţii vine cu precizări suplimentare: Astăzi a fost a nu ştiu câta oară când am primit informaţii eronate de la o unitate din subordine

Luni seara, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi-a exprimat revolta faţă de situaţia de la Balş spunând că „deja e prea mult”, întrucât este „a nu ştiu câta oară când am primit informaţii eronate de la o unitate din subordine”.

„E deja prea mult. Prea mult din ce înseamnă 'stat' în ţara asta a devenit sinonim cu lipsă de profesionalism, program fix, ţâfnă şi misecuvenism. Calitatea muncii multora dintre cei din sistem care lucrează în birouri - cei care ar trebui să facă munca medicilor şi a personalului medical mai uşoară, mai puţin birocratică, mai cu sens - este pur şi simplu din altă epocă. Se produce hârtie, nu valoare. Pentru fiecare om care munceşte pe rupte sunt alţi 10-20-30... cine mai ştie câţi... care au o singură grijă: pasarea responsabilităţii către alţii - în jos sau în sus, la stânga sau la dreapta... nu contează, atât timp cât dânsul/dânsa se ocupă strict cu statul la stat”, a scris Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, ministrul Sănătăţii ţine să transmită că a venit momentul „ca lucrurile să se schimbe”.

„Cândva era o onoare să lucrezi pentru stat, să îţi asumi o responsabilitate publică. Trebuie să facem să fie din nou aşa... dacă vrem ca ţara asta să nu eşueze lamentabil în doar câţiva ani în toate domeniile care contează. Pericolul este cât se poate de real şi ne priveşte pe toţi. De astăzi, eu unul nu voi mai avea răbdare”, a anunţat Vlad Voiculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură